Hlavní obsah

Češi žijící s cizinkami to budou mít těžší

Rozhovor s poslancem Václavem Klučkou.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Poslanci schválili cizineckou novelu, která výrazně ztěžuje podmínky pro získání azylu v České republice.

Článek

Politici zpřísnili podmínky pro pobyt cizinců v České republice. Podle kritiků zasáhne zejména do postavení žen z jiných zemí, které u nás žijí.

Novela cizineckého zákona, kterou v pátek schválili poslanci, obsahuje mimo jiné ustanovení, podle něhož cizinci nebudou mít už právo změnit účel pobytu v České republice.

To vedlo organizace hájící lidská práva k protestům, že to výrazně zasáhne do života smíšených partnerství. Podle nich totiž novela nově znamená, že když zaměstnaná cizinka v Česku otěhotní a ztratí kvůli tomu práci, nebude si moci změnit svůj pracovní pobyt na rodinný. A to, i když má v Česku manžela, jenž by rodinu živil.

„Návrh dělá z partnerů ve smíšeném svazku osoby druhé kategorie, které nebudou moci společně vychovávat děti na území České republiky, některé jeho body jsou v rozporu s právem EU,“ vysvětluje si nové ustanovení zákona organizace Člověk v tísni.

Poslanec sociální demokracie Václav Klučka, který je autorem návrhu na toto ustanovení, naopak míní, že jsou to přehnané obavy. „Tato věc je řešená. Ve většině případů bude vyhověno ve prospěch cizince," řekl Seznamu poslanec.

Co dalšího novela cizineckého zákona upravuje?

Podívejte se na rozhovor s poslancem Klučkou

Co je dále v zákoně

Pracující cizinci budou moci zůstat v Česku 6 měsíců a nebudou už tak muset jako dosud po třech měsících žádat o prodloužení víz.

Změna by měla nastat i pro podnikatele z ciziny, kteří se podílejí v tuzemsku na významných investicích. Ti by mohli zůstat v Česku až dva roky.

Reklama

Související témata:

Doporučované