Hlavní obsah

Češi zůstali bez jídla na letišti, ambasáda zburcovala místní policii

Foto: Profimedia.cz

Se zrušenými lety se vyprazdňují kvůli pandemii koronaviru také letištní haly.

Reklama

Sami na letišti v Kodani. V nejistotě v peruánském hotelu. Opatření kvůli koronaviru se tak rychle vyhrotila, že řada Čechů uvázla bez možnosti návratu v zahraničí.

Článek

Provizorní ležení si udělali na dětském hřišti. Martina Grossová se svými dvěma syny ztroskotala v tranzitním prostoru letiště v Kodani.

„Dostali jsme informaci, že tu dva dny musíme vydržet, protože tranzit nelze opustit bez letenek. Ty nám byly zrušeny a jiné koupit nešly,“ popisuje Grossová.

Na letiště přiletěli v sobotu ráno z Dominikánské republiky, odkud se snažili dostat už od 11. března. Nakonec se jim povedlo koupit letenky do Česka s přestupem v Kodani. Jenže záchranná linka z Dominikánské republiky absolvovala ještě zastávku na Barbadosu, a let z Kodaně proto nestihli. Zůstali tak uvězněni mezi zavřenými obchody v letištní hale.

„Na letišti nefungovala žádná restaurace, takže jsme zůstali v tranzitním prostoru bez jídla. Chci ale strašně pochválit ambasádu, protože nám ve čtyři ráno v neděli zajistila povolení, abychom mohli opustit letiště,“ děkuje zaměstnancům místního zastupitelství Grossová.

Nejistota v Peru

Tři Češi v Kodani tak patří k těm šťastnějším. Podařilo se jim totiž nejen dostat do Evropy, ale v pondělí je vyzvedne autobus, který plánuje vypravit ministerstvo zahraničí. Nabere nejprve Čechy ve Stockholmu a následně i v hlavním městě Dánska.

To rodina Petra Konůpka je ve větší nejistotě. Jeho rodiče, manželka a syn jsou stále v metropoli Peru v Limě. On se pro ně z Česka snaží zajistit letenky, aktuálně to ale není možné.

„Tu a tam se objeví zpráva, že se uvolnily nějaké lety, tak to zkouším, ale zatím se to nedaří. Možnosti, co já mohu z Česka dělat, se mi tenčí,“ popisuje Konůpek.

Peru totiž uzamklo v noci z 16. na 17. března hranice. Navíc tamní vláda chce nyní dokonce kompletně uzavřít letecký prostor. Tedy nejenom pro osobní, ale i nákladní lety. Pro Čechy, kteří v latinskoamerické zemi uvázli, by se tak situace ještě více zkomplikovala.

„Rozhodnutí se netýká pouze oficiálních vládních letů jednotlivých zemí vypravovaných do Peru za účelem repatriace svých občanů a letů provozovaných soukromými společnostmi na základě objednávky státních orgánů za stejným účelem,“ uklidňuje na Facebooku česká ambasáda v Limě.

Nedostali varování

Podle Čechů uvázlých v Peru by se ale nic takového nemuselo řešit, kdyby systém ministerstva zahraničí DROZD, do kterého se cestovatelé dobrovolně registrují při cestách do zahraničí, zafungoval, jak měl. Správně měl Čechy v Peru zprávou na mobil varovat, že se uzavírají hranice. Žádnou takovou informaci ale nedostali a i kvůli tomu v zemi musí zůstat.

„Mou rodinu vezl v pondělí jeden taxikář, který se jich jen tak mimochodem zeptal, jestli ví, že o půlnoci zavírají hranice. Samozřejmě že nevěděli, tak zorganizoval dodávku, kterou se dostali na letiště, ale všechny letenky z Peru už byly zabukované. Všem sice přišla SMS, že se zavírají české hranice, ale že uváznou v Peru, je nikdo nevaroval,“ popisuje Konůpek.

Vina ale neleží jen na českých institucích a zaváděných opatřeních. Už 25. února totiž premiér Andrej Babiš (ANO) společně s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) varoval, ať Češi zváží cesty do zahraničí, protože by se situace kolem koronaviru mohla velmi rychle vyhrotit.

Přesto byly takových cestovatelů, kteří v průběhu března vyrazili do zahraničí, stovky. Země po celém světě ale postupně začaly uzavírat své hranice a přidala se k nim i česká vláda. Od soboty 14. března zakázala cesty do rizikových oblastí a z nich. O dva dny později pak opatření rozšířila na veškerou mezinárodní osobní dopravu.

Ministerstvo zahraničí se snaží dostat zpět do Čech všechny krajany v cizině. Šéf resortu Tomáš Petříček se ale zároveň opřel do některých občanů, kteří se nechtějí ani v době pandemie koronaviru přizpůsobit.

„Pomůžeme všem lidem, kteří jsou v zahraničí v nelehké situaci, ale nemůžeme být „cestovka“. Mimo ČR je nyní 25 tisíc lidí, pro všechny se snažíme udělat maximum,“ nelíbí se postoj některých krajanů Petříčkovi, který tuto zprávu napsal na Twitter.

Ministerstvo podle něj eviduje stovky nereálných požadavků. „Například ten, že by někdo chtěl letadlo do Egypta až v úterý, protože svítí sluníčko,“ dodal.

Reklama

Doporučované