Hlavní obsah

Češi zůstali uvězněni na letišti v Dubaji. Čeká je tam třetí noc

Česká dvojice strávila na letišti v Dubaji už dvě noci. Čím si už prošla? A jak takovou situaci vůbec řešit?Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Turisté ztratili pasy a kvůli přísným pravidlům transferů se nemohou dostat z letiště.

Článek

Pavel a Lucie si naplánovali okružní dovolenou po východní Evropě a Spojených arabských emirátech. V sobotu přistáli v Sofii a večer o den později v Dubaji. Tam ale zjistili, že nemají cestovní pasy. Zůstaly ležet v transferovém autobusu na sofijském letišti.

Od té chvíle je dvojice uvězněna v dubajské letištní hale. Imigrační úřad ji odmítl bez platných dokladů vpustit do země.

Dva dny prožili v nástupním prostoru takřka bez povšimnutí, až poté, co se o případ začal zajímat Seznam, se dvojici Čechů začal alespoň trochu věnovat personál. Poskytl jim vybavení k přespání a umožnil jim se důstojně umýt.

„Je to bezvýchodná situace a my budeme muset nejspíš trávit 72 hodin na malém letišti a bez základních potřeb. Nemáme deku na přikrytí, toaletní potřeby a z letiště nás akorát usadili do čekací haly plné dělníků a noc jsme strávili na zemi a na sedačkách. Pasy nám prý poslat ze Sofie nikdo nemůže a žádný další doklad totožnosti nemáme,“ uvedl v pondělí ráno Pavel Kušnirák.

Mladý pár zkontaktoval českou ambasádu v Abú Dhabí a rovněž v Sofii. Začal kolotoč telefonátů. Po první noci a prvním dni intenzivní komunikace dostala dvojice tři varianty řešení.

Jako první mohla zažádat o náhradní cestovní doklad.

S tím by ale mohla odcestovat jen do České republiky - a z letiště Al-Maktúm, kde se pár nachází, žádné přímé lety do Česka nelétají. Navíc dvojice žije dlouhodobě ve Velké Británii. A další komplikace - přejezd na druhé dubajské letiště, odkud létají do Prahy dva přímé lety denně, imigrační policie nepovolila.

Máte 72 hodin, pak přijde deportace

Letištní personál Lucii s Pavlem také informoval, že pokud se do 72 hodin od přistání neprokážou platnými cestovními doklady, budou deportováni zpět do výchozí destinace, tedy do Sofie. Jenže dvojice má na sobotu zakoupené letenky z Emirátů zpět do Evropy, a tak tuto druhou variantu řešení nepřipustila a přistoupila ke třetí - snažila se s pomocí konzulátů vyjednat převoz dokladů.

Video: Jak řešit ztrátu dokladů v cizí zemi

Jak správně postupovat, když se dostanete do podobné situace?Video: Tereza Nováková

Zpočátku se zdál převoz dokladů nereálný. Sofijská letištní policie odmítala doklady vydat komukoliv jinému než přímo jejich držitelům. Zároveň transfer odmítla i letecká společnost Wizz Air, se kterou dvojice cestovala na pravidelné lince Sofie-Dubaj.

Konzulové obou zastupitelských úřadů nakonec vyjednali možný transfer. Do letadla, které by doklady mohlo do Dubaje dopravit nejdříve, tedy ve středu v poledne, by se pasy ale už nedostaly. Lhůta pro deportaci uplyne ve středu večer, a tak se Lucie s Pavlem začali s tímto koncem smiřovat.

Doklady přiletí. Snad...

Až v úterý, kdy se redakci Seznam Zprávy podařilo kontaktovat společnost Wizz Air a vedení dubajského letiště, dostala dvojice od konzulátu v Abú Dhabí dobrou zprávu - letecká společnost souhlasila s převozem dokladů.

„Kolegové prověřují všechny možnosti, jak pasažérům co nejlépe pomoci v jejich situaci,“ vzkázala Seznamu Sorina Maria Ratz z centrály Wizz Air v Budapešti. Konzulát v Abú Dhabí cestující ale upozornil, že letecká společnost může kdykoliv od dohody odstoupit.

Lucie s Pavlem nyní vyčkávají na letišti, zda jim středeční linka Wizz Air doklady skutečně přiveze. Teprve v úterý odpoledne se o dvojici začal zajímat letištní personál. Nešťastní cestující dostali přikrývky a polštáře, vouchery na jídlo až do doby, než se situace nějak vyřeší, a Lucie se poprvé mohla osprchovat.

Jak strávili Češi první dvě noci na letišti? Poslechněte si Pavla ve videu nahoře nad článkem.

Reklama

Doporučované