Hlavní obsah

Česká ambasáda v Sýrii stále vydává víza prominentům Asadova režimu. MZV o ničem neví

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Velvyslankyně v Libanonu Michaela Froňková ve Výzvě promluvila o syrských žádostech o víza.

Reklama

Velvyslankyně v Damašku Eva Filipi vydává víza prominentům syrského prezidenta Bašára Asada. Díky tomu mají lidé blízcí jeho režimu usnadněnou cestu do České republiky i dalších zemí Evropské unie. Web HlídacíPes.org o tom informoval již dříve, nové informace nyní ale potvrzují, že praxe stále trvá.

Článek

Víza vydaná na českém velvyslanectví v syrském hlavním městě Damašku mají podle neveřejných hlášení dostávat i lidé, kteří jsou spojeni s prominenty Asadova režimu a osobami na sankčních seznamech Evropské unie. Od velvyslankyně Evy Filipi vízum obdržel například Jawad Rida, syn Buthajny Shabaanové, poradkyně prezidenta Asada, která na sankčním seznamu EU například je. Informoval o tom web HlídacíPes.org.

Na takový seznam jednotlivců a subjektů, na něž se vztahují omezující opatření EU namířená proti syrskému režimu, patří osoby, které „jsou odpovědné za násilné represe vůči civilnímu obyvatelstvu v Sýrii, podporují tento režim, mají z něj prospěch nebo jsou s takto jednajícími osobami spojeny. Zákaz cestování (…) se týká celkem 235 osob.“

Česká republika je jedinou zemí západní a střední Evropy, která má aktuálně v Damašku velvyslanectví. Mimo jiné tak česká ambasáda zastupuje zájmy EU i USA. Podobné úkoly mají například Švédové v Severní Koreji a Švýcaři v Íránu.

MZV: Problém by to byl, ale nevíme o tom

„Vydávání víz na velvyslaneckou výjimku osobám na sankčním seznamu EU problém samozřejmě je, nicméně nemám informaci o tom, že by k něčemu takovému docházelo,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva zahraničních věcí (MZV) Zuzana Štíchová. „Pokud mám správné informace, tak velvyslanectví v Damašku je oprávněno přijímat žádosti o vízum od držitelů diplomatických a služebních pasů,“ dodala Štíchová.

Podle zdrojů HlídacíPes.org vízum letos v červenci v Damašku dostal i Ali Machlúf – syn Asadova bratrance Ramiho Machlúfa, jednoho z nejmocnějších mužů Sýrie. Konkrétní jména žadatelů o víza odmítlo ministerstvo zahraničí komentovat s tím, že tyto informace vzhledem k ochraně osobních údajů nelze potvrdit ani vyvrátit.

Podle Štíchové vzhledem k tomu, že v zemi není velvyslanecky zastoupená jiná země EU, například dochází k situacím, kdy Syřané „žádají o víza, aby se mohli zúčastnit mezinárodních jednání týkajících se Sýrie“.

Foto: mzv.cz/damasek

„Vízová sekce pro občany Sýrie byla přesunuta do Libanonu.“

Běžný Syřan musí do Bejrútu

„My evidujeme 600–800 žádostí za rok. Když řeknu, že je úspěšných 25 % žádostí, tak je to moc. Pohybuje se to kolem 18 %,“ uvedla v záříjovém rozhovoru pro Seznam Zprávy velvyslankyně v Libanonu Michaela Froňková.

Běžní Syřané totiž musejí o víza žádat na českém velvyslanectví v libanonském hlavním městě Bejrútu.

„Jsou to lidé, kteří jsou v našem obchodním zájmu, se kterými spolupracujeme nebo jsme spolupracovali v minulosti. Nehrozí, že by sítem prošel nějaký prominent režimu,“ řekla o žadatelích v Bejrútu Froňková.

Na otázku moderátora, jak si Froňková může být tak jistá tím, že prominenti Asadova režimu nemohou získat víza v Bejrútu, reagovala: „Děláme pro to maximum. Já jsem velvyslankyně v Bejrútu, mým prvotním zájmem je udržování kvalitních a dobrých vztahů mezi Českou republikou a Libanonem. Opravdu se snažíme být přísní a důslední. Tím nechci říct, že takto nefunguje Damašek. Samozřejmě tak funguje, ale to jsou opravdu otázky na moji kolegyni.“

Počet víz na výjimku roste

Přímo na velvyslanectví ČR v Damašku bylo podle informací, které webu HlídacíPes.org poskytlo MZV, za rok 2018 vydáno 111 víz. Za rok 2019 zatím 157 víz. Za předchozích pět let dohromady vydal úřad v Damašku 309 schengenských víz. Rostoucí trend je tedy znatelný.

I Bezpečnostní informační služba (BIS) zmiňuje, že Česká republika je pro pohlaváry Asadova režimu oblíbenou destinací. „ČR se stala (…) vstupní zemí do schengenského prostoru pro některé vysoce postavené zástupce Asadova režimu či jejich potomky, kteří v ČR studují. V souvislosti s jejich pobyty v ČR se neobjevila žádná rizika související s teroristickými hrozbami,“ píše BIS ve výroční zprávě za rok 2017.

Filipi je velvyslankyní v Sýrii již 9 let

Eva Filipi pro Ministerstvo zahraničních věcí ČR, respektive pro Federální ministerstvo zahraničních věcí ČSFR, pracuje od roku 1991.

Mezi lety 1991 a 1996 byla chargé d'affaires v Iráku. V letech 1997–2002 zastávala pozici velvyslankyně ČR v Libanonu. Její třetí diplomatickou misí byla v letech 2004–2010 funkce velvyslankyně ČR v Turecku. Od té doby zastává pozici velvyslankyně v Sýrii.

Velvyslanectví ČR se nachází v Damašku dodnes na původním místě, po mnoho let byla ovšem ČR zastupována na úrovni chargé d'affaires. K povýšení vztahů obou zemí na úroveň velvyslanectví došlo v září 2002.

Reklama

Doporučované