Hlavní obsah

Česká cestovní kancelář Firo-tour už neexistuje. Nemá pojištění

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Důsledky pandemie koronaviru, dluhy a jedna neplatná smlouva o pojištění proti úpadku. Česká pobočka Firo-tour už nesmí fungovat jako cestovní kancelář. Jednání o obnovení dále probíhají. Úpadek však vyloučit podle firmy nelze.

Článek

Česká Firo-tour jako cestovní kancelář končí. Páté největší cestovce v tuzemsku se na rok 2021 nepodařilo obnovit smlouvu o pojištění proti úpadku. V činnosti prozatím pokračuje jako agentura přeprodávající zájezdy jiných kanceláří.

„V tuto chvíli na letošní rok nemáme uzavřenou s pojišťovnou smlouvu a jednání stále probíhají. Proto jsme od 1. ledna přerušili činnost jako cestovní kancelář a pokračujeme jako cestovní agentura do té doby, než bude smlouva o pojištění proti úpadku prodloužena,“ komentuje změny Lucie Frnochová, tisková mluvčí Firo-tour.

Situace podle Frnochové také významně souvisí s událostí z konce minulého léta. V té době totiž společnost požádala Městský soud v Praze o mimořádné moratorium na splácení dluhů a ten jí vyhověl, stejně jako například aerolinkám Smartwings. Společnosti tak získaly čas na jednání s úvěrujícími bankami.

„Jednání ohledně moratoria pojišťovnu samozřejmě zajímají a berou na ně v rámci prodloužení pojištění ohled,“ dodává pro Seznam Zprávy mluvčí.

Sjednané moratorium Firo-tour prodloužila do 28. února. Situace je podle tiskové mluvčí stále stejná, jako byla už koncem listopadu, kdy o prodloužení společnost žádala. „Stále probíhá jednání o vstupu strategického investora a po dokončení bychom se měli vrátit k běžné činnosti,“ komentuje Lucie Frnochová.

I přesto, že společnost stále o obnovení pojistné smlouvy proti úpadku s pojišťovnou jedná, připouští Firo-tour i variantu, že činnost jako cestovní kancelář již neobnoví. „Tuto variantu nemůže vyloučit,“ sdělila mluvčí.

Variantou by však podle tiskové mluvčí společnosti mohlo také být vyhlášení celkového úpadku firmy po uplynutí doby prodlouženého moratoria, které pro Firo-tour končí posledním dnem letošního února. „Stále však věříme, že k takovému konci nedojde,“ dodává Frnochová.

Před koncem minulého roku padla slovenská sestra české Firo-tour, vyhlásila úpadek. Klientům zaručuje, že peníze za zaplacené zájezdy nebo vouchery dostanou zpět nejpozději do šesti měsíců.

Slovenská odnož to oznámila na svých webových stránkách s tím, že se jí nepodařilo získat novou smlouvu o pojištění proti úpadku s žádnou pojišťovnou. Ta stávající končí 31. prosince letošního roku.

„Nevzdali jsme se bez boje. Ještě před pár dny jsme se s nadějí obrátili na naši současnou pojišťovnu, která nám vždy byla spolehlivým partnerem, aby nám od příštího roku znovu poskytla pojištění proti insolvenci. Bez něho cestovní kancelář nemůže podnikat. Jak správně předpokládáte, neuspěli jsme, a to ani u jiných konkurenčních pojišťoven,“ oznámil klientům Marcel Siekel, obchodní ředitel slovenské Firo-tour.

Cestovní kancelář působila na slovenském trhu 20 let. Vyhlášení úpadku podle prohlášení vyhodnotila jako jediný způsob, jak klientům zaručit vrácení peněz.

„Koronakrize zasáhla všechny. Některé více, některé méně. Bohužel právě cestovní ruch postihla absolutně. I když jsme do poslední chvíle doufali, že to zvládneme, dnes se vztyčenou hlavou přijímáme porážku. Promiňte, že jsme to nezvládli,“ napsal Siekel.

Krize cestovního ruchu způsobená pandemií covidu-19 dopadla zásadním způsobem na velké i malé cestovní kanceláře. Do finančních potíží se cestovky dostaly nejen kvůli propadu prodejů zájezdů a omezení letecké dopravy, ale také kvůli krachům hotelů v zahraničí, například v oblíbených španělských letoviscích.

Reklama

Doporučované