Hlavní obsah

Česká ekonomika má dvakrát lepší tempo než Unie. Není proč jásat, z nižšího základu se prostě lépe roste, říká analytik

Vydrží Česku jeho ekonomické tempo?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Itálie 0,1, Německo 0,5, Velká Británie 1,3, EU 1,4, Česko 2,6.

Článek

I když to vypadá jako sázkové kurzy, jde o důležitější čísla: odhad ekonomického růstu pro letošní rok. A Česko se drží v té lepší půlce.

Evropská komise ve své tradiční makroekonomické zprávě vypočetla, že Česko letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,6 procenta. Ekonomika je v dobré kondici – průmysl je zdravý, lidí bez práce málo a domácnosti zuřivě utrácí, čímž hospodářské soukolí vehementně roztáčí.

Český hrubý domácí produkt (HDP) odhadem Evropské komise.Video: Jakub Říha

I Západ ve srovnání s Českem bledne a 2,5procentní růst je něco, o čem už dlouho neslyšeli: hospodářský růst Velké Británie se v posledních 10 letech průměrně pohyboval kolem jednoho procenta, podobně třeba ve Francii a Itálii pravidelně osciluje kolem nuly, průměr Unie pro letošní rok je pak 1,4 procenta.

Až potud je pro Česko všechno v pořádku.

Jenže...

Při pohledu na Sever a Východ musí ovšem tuzemský jásot zmlknout. Odhad pro Maďarsko, Rumunsko nebo Polsko počítá letos s růstem 4 a víc procent a lépe je na tom i Slovensko, která má letos nad Českem 1procentní náskok.

Varovným signálem českému průmyslu by měl být také výsledek Německa, u kterého se letos počítá jen s 0,5 procenta.

Česká ekonomika přitom s výkonem Německa do velké míry stojí a padá. „Německo doplácí a ještě nějakou dobu bude doplácet na externí faktory. Hlavně na zpomalení Číny,“ vysvětluje analytik XTB Jaroslav Brychta.

Peking zasáhla obchodní válka se Spojenými státy i zpomalení domácího hospodářství. Čína tak zvolnila tempo ze 7,5 procenta v roce 2014 na letošních 6,4 procenta.

Ekonomický vývoj čínského HDP v letech 2014-2019.

Podobný jednoprocentní výkyv sice vypadá proti propadům Západu až úsměvně a kosmeticky, ale při masovosti čínského obchodu už je poznat.

Pocítili to hlavně prodejci aut, včetně české Škody Auto, pro kterou je Čína největší trh. Prodeje se firmě proti loňsku propadly už o 5 procent.

„Celý automobilový průmysl teď prochází sektorovým zpomalením a jak víme, automobilový průmysl je pro Česko zásadní,“ vysvětluje Brychta.

Evropskou komisí odhadovaná 2,5 procenta pro Česko v příštím roce se tak ještě mohou změnit.

Celý blok s informacemi o aktuálním i budoucím ekonomickém vývoji Česka si pusťte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované