Hlavní obsah

Česko jako úkaz. V okolí krouží recese, ale tuzemská ekonomika roste

Česko jako úkaz. V okolí krouží recese, ale tuzemská ekonomika roste.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle předběžného odhadu ČSÚ vzrostl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,6 procenta a meziročně o 2,7 procenta.

Článek

Je to skoro úkaz do učebnic ekonomie. Česká ekonomika i ve druhém čtvrtletí roku poměrně slušně roste, ačkoliv Evropou obchází strašák recese, divoký brexit je za rohem a v americko-čínské obchodní válce se pravidelně střídá příměří s tuhými boji.

Podle nejnovějšího odhadu Českého statistického úřadu přidalo tuzemské hospodářství oproti stejnému období minulého roku 2,7 procenta.

Okolní ekonomiky, a to i ty nejsilnější, přitom atakují hranici, za níž je pád do záporných čísel. Německo hlásí pokles ve druhém čtvrtletí o 0,1 procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

V Česku růst zachraňují především domácnosti a jejich nákupy, ale stále ještě i vývoz. Zpomalení oproti předchozím rokům hojnosti však už signalizuje to, že firmy postupně tlumí svoje investice. Jinak řečeno: nevidí budoucnost úplně optimisticky a tak ve výdajích, které mají přinést zisky až za delší dobu, šláply na brzdu.

Oproti Německu – ale i jiným ekonomikám Evropské unie – je ale Česko stále v kondici. Německé hospodářství se v poslední době potýká se slabší globální poptávkou, která dopadá na německý export a průmysl. K potížím německé ekonomiky přispívá obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Reklama

Doporučované