Hlavní obsah

Česká energetika má stát na jádru. Příští jaderky ale mohou být jiné než dnes

První díl pořadu Špičky byznysu o vývoji jaderné energetiky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Budoucnost jaderné energetiky je hlavním tématem nového dílu magazínu Špičky byznysu. S kamerou jsme se podívali do Centra výzkumu Řež, kde se rodí originální český malý modulární reaktor. A hostem ve studiu je Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Článek

Příští česká jaderná elektrárna v Dukovanech se má začít stavět po roce 2025. Zhruba v té době by na trh mohly přijít první reaktory zcela nové koncepce – takzvané SMR – tedy malé modulární reaktory, které lze vyrábět sériově v továrnách.

Malé reaktory by mohly způsobit průlom v jaderné energetice. Mohly by zlevnit a zjednodušit stavbu jaderných elektráren. Paradoxně přitom nejde o novinku. Jak vysvětluje v rozhovoru pro Špičky byznysu šéfka SÚJB Dana Drábová, známy jsou od 50. let minulého století, kdy se jaderná energetika rodila. V praxi se ale používají hlavně jako pohon pro ponorky a námořní lodě, nikoliv k výrobě energie.

V energetice postupně velikost reaktorů rostla. Ještě starší česká elektrárna v Dukovanech má čtyři jaderné bloky o necelých 500 megawattech. O 15 let staršímu Temelínu už pro srovnatelný výkon stačily reaktory dva. A když se mluví o příští nové jaderce v Dukovanech, doporučuje řada odborníků reaktor o 1200 megawattech.

Druhá část pořadu s Danou Drábovou:

Pořad Špičky byznysu s Danou Drábovou jako hlavním hostem, díl 2.Video: Seznam Zprávy

Nejnovějším jaderným trendem jsou ale reaktory malé, do 300 megawattů výkonu. S jejich pomocí by se totiž dala operativněji regulovat a stabilizovat rozvodná síť, zatěžovaná výkyvy produkcí solárních a větrných elektráren. Sériově vyráběné modulární reaktory by navíc vyřešily problémy se zdlouhavým schvalováním a povolováním velkých jaderek.

Jde o technologii, která je teprve ve vývoji a musí projít povolovacími a licenčními procesy. Když ale malé reaktory tuto bariéru zdolají, mohly by se stát ideálním doplňkem obnovitelných zdrojů. A náhradou dožívajících uhelných elektráren.

Jak vypadá český příspěvek do vývoje této nové technologie? A jak vidí budoucnost energetiky Dana Drábová? Sledujte pořad Špičky byznysu v Televizi Seznam nebo na této webové stránce.

Reklama

Doporučované