Hlavní obsah

Česká filharmonie zahájí novou sezonu 23. září, ruší některá zahraniční turné

Česká filharmonie v Rudolfinu.

Reklama

Česká filharmonie (ČF) otevře 125. sezonu ve dnech 23. a 24. září koncerty pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova. Ohlášený program jubilejní sezony se nemění, pouze některá zahraniční turné byla zrušena.

Článek

„V souladu s epidemiologickou situací budou platit zvýšená hygienická opatření, omezení počtu posluchačů na dvakrát 500 lidí a upravený režim pro vstup do Rudolfina. K výročí ČF a jejího sídla vychází výpravná publikace Chrám umění: Rudolfinum,“ informoval generální ředitel ČF David Mareček.

„Oba otvírací koncerty jsou věnovány dlouholetému šéfdirigentovi prvního českého orchestru Václavu Neumannovi, od jehož narození uplyne 29. září sto let. Jedním z jeho nejvýraznějších uměleckých počinů byla dnes již legendární nahrávka Mahlerových symfonií, kterou vytvořil v letech 1976 až 1982. K nahrávání kompletního Mahlera se orchestr vrátil až se svým současným šéfdirigentem Semjonem Byčkovem,“ řekl Mareček.

Proto je na programu koncertu i Mahlerova Pátá symfonie. V úvodu večera pak zazní Šostakovičův První klavírní koncert, který zahraje Daniil Trifonov, jeden z nejlepších pianistů současnosti. Spolu s ním vystoupí i mladá německá trumpetistka Selina Ottová.

V průběhu jubilejní sezony provede ČF pod vedením Byčkova ve světové premiéře díla Bryce Dessnera, Detleva Glanerta a Thomase Larchera a zahájí tradici koncertů k výročí sametové revoluce. „Program bude vždy spojen s tématem svobody vyjádřeným v hudbě. V letošním roce Semjon Byčkov uvede Mysterium času Miloslava Kabeláče, jehož popularita mezi světovými orchestry v posledních letech neustále roste, a Leningradskou symfonii Dmitrije Šostakoviče, která ztělesňuje největší vítězství lidského ducha a nezlomné touhy po svobodě v celé hudební historii,“ upřesnil Mareček.

K orchestru se vrátí oba hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil stejně jako Petr Altrichter, Manfred Honeck, Sakari Oramo či David Robertson. John Eliot Gardiner koncertně nastuduje Příhody lišky Bystroušky. Debutově vystoupí španělský dirigent Juanjo Mena.

Srpnové turné do Španělska a do Edinburghu, které se mělo konat v těchto dnech, bylo kvůli pandemii koronaviru zrušeno. Ze stejných důvodů ČF nepojede v druhé polovině října ani do Číny a na Tchaj-wan. „Únorové turné po evropských hlavních městech a květnové zájezdy na Slovensko a do Španělska se snad už uskuteční v nezměněné podobě,“ podotkl generální manažer České filharmonie Robert Hanč.

„Před 125 lety se narodila Česká filharmonie. U jejího zrodu tehdy stál sám Dvořák. Hotové dítě štěstěny, mít takového otce! Tenkrát vznikla i tradice muzikality v podobě jedinečného zvuku, který si získal srdce světa,“ sdělil šéfdirigent a hudební ředitel ČF Semjon Byčkov. „Těch 125 let historie České filharmonie tvoří životy tisíců členů orchestru a milionů jeho posluchačů,“ dodal Byčkov, který s Českou filharmonií zahajuje třetí sezonu na postu šéfdirigenta.

Ke 125. výročí prvního českého orchestru a 135. výročí otevření Rudolfina vydává ČF ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a Národním technickým muzeem první obsáhlou publikaci o svém sídle s názvem Chrám umění: Rudolfinum. „Naše kniha je holdem výjimečné budově, která od svého otevření roku 1885 sloužila řadě institucí a prošla řadou adaptací. Přesto zůstává harmonickou stavbou, jakých je málo na světě, natož v moderní Praze,“ konstatoval Lukáš Duchek, hlavní editor knihy a zároveň vedoucí oddělení investic a správy Rudolfina.

Reklama

Doporučované