Hlavní obsah

Česká firma Cleverfarm dodala půdní senzory do Chile a Austrálie, chce dál do světa

Jak digitální technologie mění zemědělství? Podívejte se.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Aplikaci mladých českých vývojářů momentálně využívá 150 farem. Jejich součástí jsou senzory, meteostanice, ale taky data z družic. Agronomové tak mají informace o teplotě, vlhkosti, počasí nebo třeba kvalitě úrody ze satelitních snímků na jednom místě a ve svém počítači.

Článek

V Cleverfarmu teď podle tamní šéfky vývoje Veroniky Švarcové pracují na novinkách: vyvíjejí například senzory proti škůdcům nebo do velkochovů prasat, které by sledovaly hodnoty amoniaku. Plánují i zařízení, která by dokázala posílat informace o průtocích vody na pastvinách.

„Variabilní půdní senzor nebo senzor do sila zatím nikdo jiný nevynalezl, takže v tomhle se cítíme jako lídři trhu”, popsala Veronika Švarcová z Cleverfarmu.

Podle Ondřeje Bačiny, soukromého zemědělce, který hospodaří v Klíčanech na 1150 hektarech orné půdy, jsou moderní technologie velkým pomocníkem. Sám využívá sedm různých senzorů.

Na druhou stranu si nedovede představit, že by po polích u Klíčan jezdila výhradně technika bez obsluhy. Naproti tomu na velkých pláních v Austrálii nebo Novém Zélandu je to naprosto běžné. Tam rozvážejí hnojivo drony a nebo pomocí infračervených kamer dokážou hlídat zdravotní stav čerstvě narozených jehňat.

Jak by to vypadalo, kdyby v sadech česaly jablka robotické ruce? A kdy budou české fotbalové trávníky sekat autonomní sekačky? Právě takové mají na České zemědělské univerzitě. Podívejte se na reportáž, která je součástí magazínu Byznys Lab.

Byznys vysíláme v Televizi Seznam každý všední den ve 14:00 a ve 22:30 (s výjimkou pátku, to je repríza v 18:15).

Reklama

Doporučované