Hlavní obsah

Česká firma dodala do opery v Dubaji lustr za stovky tisíc dolarů

Světelná instalace v dubajské opeře má kolem 30 tisíc svítících komponent.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Blízký východ je pro české skláře zlatou slepicí. Jen do příštího roku, kdy se v Dubaji odehraje Expo 2020, tam má být postaveno 400 nových budov. Řadu z nich tuzemské sklárny vybaví. O některé se už postaraly – třeba o dubajskou operu.

Článek

Opulentní, okázalé, jedinečné. Blízký východ má rád výjimečnost a české sklárny mu ji dokážou nabídnout.

Firma Lasvit se tak třeba postarala o monumentální světelnou instalaci v dubajské opeře, která se rozprostírá přes 3 patra a má desítky tisíc světelných součástek.

A co je ještě důležité? Příběh. I ten dubajský „lustr“ má.

„Idea u tohoto projektu byla mlha, nebo mračno, které má dynamicky svítit. Právě mlhy v těchto oblastech nikdy nejsou,“ vysvětluje Martin Šikola, ředitel pro projekty a design Lasvitu, a dodává: „Druhou rovinou je spojení skla, písku a písečných bouří. V neposlední řadě, tam kde to sklo vzniká, tedy na severu Čech, jsou naopak mlhy dost časté.“

Na to, kde a jak sklo na severu Čech vzniká, se podívejte ve videu zde:

Sklárna Ajeto v Lindavě na severu Čech.Video: Seznam Zprávy

Světelná instalace v dubajské opeře má 27 tisíc nenasvícených komponentů, 3 tisíce dalších v sobě mají světlo, které vytváří světelnou choreografii. Délka celého objektu je 28 metrů a váha několik tun.

Pro české skláře je Blízký východ jedním z klíčových trhů. Další mají na Dálném východě, kam dodávají své instalace hlavně do hotelů, ale taky třeba kasin.

Českému sklu byl věnován jeden celý díl Hi-tech Byznysu Pavla Cypricha. Podívat se na něj můžete tady:

Hostem Hi-tech Byznysu byl právě šéf společnosti Lasvit Leon Jakimič. Byznysový magazín vysílá Televize Seznam každý den ve 14 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované