Hlavní obsah

Češi vyrobili nejlepší hologram na světě, z Minsku přivezli hned dvě prestižní ceny

Vítězný hologram „Brouk a květina“ od firmy IQ Structures.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mezinárodní asociace výrobců hologramů IHMA udělovala celkem pět cen za loňský rok. Češi z firmy IQ Structures posbírali hned dvě z nich: za design v kategorii „Nejlepší hologram” i za novinku v podobě hologramu na vinylových deskách.

Článek

Nanotechnologická firma IQ Structures, která sídlí v přísně střeženém areálu v Řeži nedaleko Prahy, se pro tento projekt spojila s tradičním výrobcem vinylových desek GZ Media Loděnice.

„Máme speciální zápisovou techniku, která nám umožňuje vyrábět hologramy, které jsou opticky jedinečné. Pro firmu je to první ocenění na této úrovni. Věříme, že se nám tím otevře cesta k dalšímu rozvoji, novým zakázkám,“ komentoval český úspěch Robert Dvořák, ředitel pro rozvoj IQ Structures.

Hologramy, tedy ochranné prvky, posílají do celého světa, objednávají je hlavně státy a vlády, ale i soukromé firmy. Roční objem výroby hologramů je zhruba 1,5 milionu eur a zákazníci je používají ve dvaceti zemích světa.

Foto: Zdeněk John, Seznam Zprávy

Vinylová deska s hologramem od IQ Structures.

Ceny z Minsku i Frankfurtu

Ocenění v Minsku je letos pro firmu už druhým úspěchem, v březnu za svůj projekt nanooptiky získala cenu na veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem. Plochá plastová čočka slibuje lepší světelné vlastnosti, nižší náklady na výrobu, jednoduše řečeno totiž dokáže poslat světlo tam, kde je potřeba. A Češi z IQ Structures jsou jediní na světě, kteří takovou čočku umí vyrobit.

Reklama

Související témata:

Doporučované