Hlavní obsah

Česká gigafactory? Na západě země usilují o příchod výrobce baterií do aut

Foto: wikimedia

Gigafactory firmy Tesla, k níž je západočeský projekt připodobňován.

Reklama

Karlovarský kraj usiluje o výstavbu továrny na baterie pro elektromobily. Pro region by to znamenalo příchod silného investora, který by nabídl obrovské množství pracovních míst a pomohl kraji překlenout útlum těžby uhlí.

Článek

„Za projektem stojí společnost ČEZ,“ řekla dnes náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Nyní se podle bývalé hejtmanky jedná o vhodném místě pro umístění závodu. Mezi variantami jsou Ústecký a Karlovarský kraj, investice by se pohybovala v řádech stovek miliard korun. Takzvaná „gigafactory“ připomíná názvem podobné továrny, které staví na výrobu baterií automobilka Tesla. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO) dnes připomněl, že na Sokolovsku jsou zásoby lithia, které se využívá při výrobě baterií, na asi 12 let. I to by mohl být argument pro získání investora.

„Lokalita je v kompetenci ČEZu. Pokud vím, jednání jsou o variantě v Karlovarském kraji. Šance je určitě dobrá. Jedná se o zajímavou lokalitu. Rádi to podpoříme, nesmírně by to pomohlo regionu po útlumu některých provozů Sokolovské uhelné,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Sokolovská uhelná by mohla pro nový závod nabídnout vhodné místo. Má na svých pozemcích hned několik průmyslových zón a ploch, které jsou pro ně vyhrazeny.

Karlovarský kraj se dostává do komplikované situace tlakem na ukončení těžby uhlí. Sokolovská uhelná, která byla největším zaměstnavatelem v regionu, už ke konci srpna ukončila provoz své tlakové teplárny. O práci přijde postupně až tisícovka lidí.

Kraj i města se proto snaží hledat investory, kteří by utlumující se těžařský průmysl nahradili. Kraj už například jednal i s takovými firmami jako Amazon, Mercedes nebo Zalando.

Jak již Seznam Zprávy informovaly, na Sokolovsku vybuduje svůj polygon BMW. Karlovarský kraj už za více než devadesát milionů dokončil přístupovou silnici k budoucímu areálu. Součástí areálu BMW budou zkušební okruhy, administrativní a provozní budovy, dílny a sklady. Se zprovozněním centra se počítá v roce 2022. Podle mluvčího BWM Group Davida Haidingera sice přípravy letos trochu zbrzdila koronavirová pandemie, konečný termín by ale ohrozit neměla. Podle dřívějších vyjádření automobilky by se investice do polygonu u Sokolova měla pohybovat kolem 250 milionů eur (6,4 miliardy korun).

Reklama

Doporučované