Hlavní obsah

Česká Kara znovu ožívá a vyplácí mzdy. Nový šéf označil viníka krachu

Zdeněk Rinth se po třech letech vrací do Kary Trutnov, aby svému bývalému podniku pomohl k restartu.Video: Daniel Novák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sotva věřitelé kožešnického podniku Kara Trutnov schválili reorganizaci firmy, začalo se dění ve zkrachovalé firmě obracet k lepšímu. Do obchodů Kary se vracejí prodavačky i zákazníci, zaměstnanci opět dostávají výplaty.

Článek

Zaměstnanci kožešnického podniku Kara Trutnov si po několika měsících nejistoty mohou vydechnout. Po schválení reorganizace zkrachovalé firmy v první polovině května se celkem 179 pracovníků Kary může těšit na výplatu dlužných mezd. Zvrat nastal poté, co se po schválení reorganizace do vedení podniku vrátil jeho bývalý majitel Zdeněk Rinth.

„Neumím si představit, že by se zaměstnancům nevyplácely mzdy. Vyplatili jsme mzdy za březen. Po neděli vyplatíme za duben. A pak už budou dostávat mzdy v termínu tak, jak to vždycky bylo,“ řekl Rinth v rozhovoru pro SZ Byznys.

Karu od Rintha v roce 2018 koupil podnikatel Michal Mička. Firmu přičlenil do skupiny C2H k sesterské značce Pietro Filipi. Loni ale koncern neustál vysokou dluhovou zátěž způsobenou hlavně velkým množstvím vydaných dluhopisů. Do formální insolvence vstoupily Kara a Pietro Filipi letos v únoru. Mička za viníka označil covid a s ním spojené restrikce.

Ostrá kritika vedení

Zdeněk Rinth ovšem tuto verzi cupuje na kousíčky. „Myslím, že této báchorce už nevěří ani autor,“ řekl. „Covid byl samozřejmě nepříjemný a způsobil mnoha firmám komplikace. Nejsem však přesvědčen o tom, že zavinil krach Kary. Jenom to urychlil,“ dodal. Za bankrot podle Rintha může špatný management a „všehoschopní lidé ve vedení“.

Mička si však za svým stylem vedení stojí. „Každý z nás měl na vedení a směřování Kary rozdílný názor. Až čas by ukázal, kdo měl pravdu. Kara skončila v úpadku, protože Česká spořitelna zesplatnila úvěr,“ reagoval Mička.

Místo jediného člena představenstva uvolnil Mička nedávno právě ve prospěch Rintha. Ten se nyní v první řadě považuje za záchranáře. „Budu chtít mít majoritu, abych mohl Karu řídit a nedopustil opakování situace, která vznikla,“ uvedl v rozhovoru.

Hospodářské výsledky Kary Trutnov (2019)

- tržby 389 mil. Kč,

- provozní zisk 5,6 mil. Kč,

- ztráta 5,9 mil. Kč.

Pramen: Sbírka listin

Firmu plánuje vrátit na původní tržní pozice. Pomoci tomu má i znovuotevření prodejen. Z původních více než tří desítek obchodů počítá s otevřením 25 až 27 provozoven. Na řadě míst se už trutnovským kožešinářům podařilo obnovit nájemní smlouvy v obchodních centrech. O některé prodejny však Kara kvůli dluhům na nájemném nenávratně přišla.

Operaci na záchranu Kary podniká Rinth spolu s investiční skupinou Natland. Ta se specializuje na firmy v problémech.

„Když jsem se rozhodl, že do toho půjdu, byl jsem si vědom, že do toho nemůžu jít sám. V organizačních záležitostech souvisejících s insolvencí se nevyznám. Tak jsem oslovil Natland a požádal je, aby mi s tím pomohli,“ říká Rinth.

Zdeněk Rinth (70)

Do Kary Trutnov nastoupil před rokem 1989. Po sametové revoluci se pustil do vlastního byznysu. V roce 2003 obnovil značku Kara. O patnáct let později firmu prodal. Po bankrotu Kary letos v únoru se do podniku vrátil.

Věřitelé posvětili reorganizační řešení bankrotu v pondělí 10. května. Nyní má Rinth a Natland 120 dní na vyhotovení reorganizačního plánu. Konkrétní příslib věřitelům na výši uspokojení jejich pohledávek zatím na světě není. „Jedno je však jisté. Věřitelé z reorganizace musejí dostat víc než při totálním krachu Kary,“ dodal staronový šéf Kary.

Natland minulý rok dokončil reorganizaci e-shopu s oblečením Zoot. Podle Rintha se do budoucna počítá se synergiemi mezi Karou a internetovým obchodem.

Reklama

Doporučované