Hlavní obsah

Český konzul živě z Milána: Tlačenice zmizely, veřejná doprava je prázdná

Foto: Profimedia.cz

Itálská vláda uzavřela kvůli šířícímu se koronaviru celý region Lombardie a také 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Benátsko a Piemont.

Reklama

Český generální konzul v Miláně Jiří Kuděla pro Seznam Zprávy popsal, co se nyní děje v oblasti, kterou vládní nařízení poslalo do přísné karantény. Itálie je nejhůře zasaženou evropskou zemí, eviduje už přes sedm tisíc nakažených novým typem koronaviru. Přesto místní podle Kuděly nepropadají panice, tu už si jednou odbyli.

Článek

Itálská vláda uzavřela kvůli šířícímu se koronaviru celý region Lombardie a také 14 provincií. Pomůžou podle vás tato nová opatření?

Posledních čtrnáct dní sleduji, co se italská vláda snaží dělat. Všímám si toho, že velice intenzivně testují lidi na koronavirus a v posledních dnech testy rozšiřují i na lidi, kteří se kolem nakažených pohybovali. Italská vládní opatření a dnešní dekret jsou podle mě namístě, vláda se snaží omezit pohyb lidí, aby se virus nešířil.

Jak lidé v Miláně na karanténu reagují?

Upřímně řečeno, v Miláně to teď vypadá jako o letních prázdninách, pulsuje zde život. Lidé normálně chodili do restaurací a po večerech se sociálně družili. Vláda se ale rozhodla přiostřit a restaurace teď nově musejí zavírat už v šest hodin večer.

Je to více než čtrnáct dní, kdy vláda vydala první opatření. Jak na situaci reagovala italská společnost? Převládala hysterie?

Nálada ve společnosti po novém opatření je dle mého názoru stejná jako před čtrnácti dny, kdy se občané museli přizpůsobit krizovým opatřením.

Italové na to nejprve reagovali tak, že vzali útokem obchodní centra, kde kupovali hlavně dezinfekční prostředky, roušky a rukavice. Posléze se situace uklidnila a lidé si zvykli na nový režim. Kdo mohl, tak si vzal dovolenou a děti zůstaly doma. Všechno funguje a žádná hysterie tady není, lidé se teď jenom více snaží dbát na opatření vlády a všichni lidé od sebe drží přátelský odstup.

Italská vláda vyžaduje, aby od sebe lidé drželi metrový odstup. Jak se něco takového může povést třeba v hromadné dopravě?

To se týká provozovatelů restaurací, hospod a dalších zařízení. Mám zprávy od svých známých, že italské bezpečnostní složky se snaží lidi upozorňovat na to, aby tato opatření dodržovali. I lidé v obchodech se snaží dodržovat elementární pokyny, tedy držet odstup nebo mít roušku a rukavice.

Veřejná doprava normálně funguje, ale využívá ji minimum lidí. Takže tady nejsou žádné tlačenice.

V Evropě je Itálie co do počtu nakažených nejvíce zasažena, jak se na to koukají italští odborníci?

To je velká otázka, kterou tady odborníci neustále diskutují. Je to záhada, pořád se to řeší, jak to bylo do Itálie zavlečeno. Jsou na to různé názory. Převládá ale ten, že důvodem je hlavně region Lombardie, neboť to je velmi průmyslová oblast, kde je hodně pracovních příležitostí. Lombardie má stejný počet obyvatel jako Česko, ale na daleko menším území. Další z teorií je ta, že právě Lombardie byla centrem kontaktů s Čínou. Na druhou stranu ale čínská komunita žijící v Itálii koronavirem zasažena není.

Andrej Babiš kritizoval italskou vládu, že by měla v opatřeních přitvrdit a že nejlepší by bylo, kdyby italský premiér uzavřel hranice. Jsou podle vás jeho rady namístě?

Nechci to posuzovat, jsou to prostě výroky českého premiéra. Já si myslím, že Italové dělají všechno pro to, aby tu situaci zvládli. A uvědomují si, že mají velkou zodpovědnost nejenom za své obyvatelstvo, ale také za řadu jiných Evropanů.

Dostal jste vy sám od Ministerstva zahraničních věcí nějaké doporučení, jak se teď v Itálii chovat?

Postupujeme podle našich krizových plánů, což znamená, že v posledních dnech vedeme takový polokaranténní provoz a vyhýbáme se co nejvíce kontaktu s okolím. Zavedli jsme silná dezinfekční opatření a od dnešního dne zavíráme konzulární oddělení a budeme poskytovat pouze konzulární pomoc.

Zřídili jsme také další telefonní linky, kde nás Češi mohou kontaktovat.

S jakými nejčastějšími dotazy se na vás Češi v Itálii obrací?

Lidé se nejčastěji ptají na to, jakým způsobem mohou z Itálie odcestovat. Také se množí dotazy dopravců a hlavně dopravních firem, kteří se ptají na to, jestli mohou z Itálie dál vyvážet zboží do Česka.

Kolik Čechů se na vás zhruba obrátilo s tím, že se chtějí vrátit zpět do Česka?

Je to tak půl na půl. Ti, kteří žijí přímo v zasažených oblastech, tak o tom uvažují. A řada z nich se rozhodla k odjezdu. Před chvílí jsem třeba mluvil s jednou českou studentkou, která byla v kontaktu s dívkou, jež je nakažená, takže čeká na výsledky a je v karanténě.

Ale obecně doporučujeme lidem, aby se do České republiky vraceli co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Doporučované