Hlavní obsah

Česká Lípa připravuje výstavbu kanalizace v části takzvaných Starých Lad

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Česká Lípa připravuje výstavbu splaškové kanalizace v části takzvaných Starých Lad. V lokalitě se zhruba osmi desítkami rodinných domů zatím kanalizace chybí a odpadní vody majitelé nemovitostí řeší většinou septiky.

Článek

Kanalizace by měla zajistit odvedení splašků do čistírny odpadních vod a vytvořit podmínky i pro další výstavbu v lokalitě.

„Chybějící splašková kanalizace je velká bolest českolipské místní části Starých Lad. V současnosti zde lidé odvod odpadních vod řeší individuálně žumpami s vyvážením případně domovními čistírnami odpadních vod. S cílem vybudovat na Ladech kanalizaci vznikl i místní osadní výbor. Věřím proto, že je tato zpráva potěší, i když jsme teprve na začátku dlouhé cesty,“ doplnila českolipská starostka Jitka Volfová (ANO).

V lokalitě Stará Lada, která leží západně od frekventované silnice I/9 z České Lípy směrem na Nový Bor, je v současné době zhruba osm desítek domů. Projekt by měl zajistit napojení pro zhruba 90 objektů, a vytvořit tak rezervu pro další bytovou výstavbu. Radnice teď hledá projektanta, který zajistí zpracování kompletní projektové dokumentace na odkanalizování objektů a rozvojových ploch včetně veřejných částí kanalizačních přípojek k jednotlivým domům a odvedení splaškových vod na čistírnu odpadních vod.

„Kromě samotného projektu kanalizační sítě je součástí zakázky také zpracování návrhu budoucího odkanalizování celé lokality, tedy zastavěných částí území i rozvojových ploch na obou stranách silnice I/9. Projektová dokumentace pro realizaci stavby bude zpracována pro nejhustěji obydlenou a zastavěnou část vpravo od silnice I/9 ve směru od Nového Boru. Součástí zakázky je také inženýrská činnost, součinnost při výběru zhotovitele stavby a autorský dozor,“ dodala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Příprava projektu by neměla vybranému dodavateli trvat déle než osm měsíců.

Reklama

Související témata:

Doporučované