Hlavní obsah

Česká mlékárna narazila s jogurtem na bruselské předpisy

Chia semínka v jogurtu vs. byrokracie.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Olma musela stáhnout jogurt s chia semínky. Teď se ho snaží v Evropě legalizovat.

Článek

Ačkoli se může zdát, že chia semínka jsou poslední dobou úplně všude, je zároveň fakt, že Evropská unie na ně pořád nahlíží jako na takzvanou potravinu nového typu. To mimochodem znamená, že se v potravinářském průmyslu může používat jen způsoby, které jsou přímo vyjmenované ve speciálním nařízení Evropské komise.

Mezi vyjmenovaná použití nepatří mléčné výrobky, což pocítila mlékárna Olma spadající pod holding Agrofert. Ta totiž uvedla na trh ovocný jogurt s přimíchanými chia semínky. Když ji na to upozornil polský konkurent, musela ho firma z prodeje stáhnout.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky byla chyba na straně dodavatele ovocné složky, který v dobré víře myslel, že využití v jogurtu je legální. „I s ohledem na to, že se de facto totožné jogurty s chia semínky prodávají například v Rakousku,” vysvětluje Hanzelka.

Zároveň zdůrazňuje, že chia semínka v jogurtu nejsou nijak zdraví nebezpečná a jedná se tedy spíše o byrokratickou záležitost. Jeho slova potvrzují i zástupci Státní veterinární správy a Ministerstva zemědělství - ani podle nich není známo, že by kombinace chia semínek a fermentovaných mléčných výrobků byla nějak toxická.

Olma tak ve spolupráci s dodavatelem - jihomoravskou firmou Frujo - podala v červenci žádost o to, aby bylo použití chia semínek v jogurtech v Evropské unii povoleno.

Reklama

Doporučované