Hlavní obsah

Češka o tureckých požárech: Lidé si tu pomáhají jako při tornádu na Moravě

Foto: Profimedia.cz

Pohled na požár v horách od pobřeží Egejského moře

Reklama

Pobřeží Egejského moře v Turecku sužují požáry. Zasažena je nejen Egejská, ale i Turecká riviéra. Zemí se šíří vlna solidarity, kterou Češka žijící v Turecku přirovnává ke sbírkám pro postižené tornádem na Moravě.

Článek

Česka Dana Kabataš žije v Turecké provincii Antalya, kterou v posledních dnech zasáhly prudké požáry. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, že v jejím okolí byly zasaženy zejména horské vesnice sídlící pod velkými lesy.

„Města dole na pobřeží jsou od požárů dál. Já žiju ve městě Alanya a nejbližší požáry jsou ode mě přibližně 38 kilometrů,“ uvedla pro Seznam Zprávy Kabataš. „Nad pobřežními městy se vznáší oblak dýmu a na zem občas padají saze, záleží na momentálním počasí,“ dodala.

K hromadným evakuacím lidí z pobřežních měst na Turecké riviéře, na rozdíl od té Egejské, která má blíže k lesům, podle ní naštěstí nedocházelo.

Požáry jsou mezi místními často přičítány vlnám extrémních veder, vysvětluje Kabataš. Teploty dosahují v posledních týdnech více než čtyřiceti stupňů, často je to až o 12 stupňů více než v minulých letech. „V zimě skoro nepršelo a v zemi je tak velké sucho,“ zmiňuje Češka dlouhodobě žijící v Turecku.

V zemi se ale podle ní šíří i různé spekulace a konspirační teorie. „Panika kolem situací, kdy ke katastrofě dochází na více místech najednou, panuje vždycky,“ domnívá se Dana Kabataš.

Kvůli rozsáhlým požárům přišlo o život 6 lidí, desítky jich utrpěly zranění. Podle posledních informací se tureckým hasičům podařilo dostat pod kontrolu již 107 požárů z celkových 112, které v zemi v posledních dnech vypukly a jež se rychle šířily kvůli extrémnímu suchu a vysokým teplotám.

Prezident Turecka Recep Tayyip Erdoğan včera vyhlásil, že k oblastem sužovaným požáry bude přistupováno jako k místům zasaženým přírodní katastrofou. „Lidé z toho mají radost v něštěstí, mají totiž nárok na různé finanční pomoci,“ uvedla Kabataš.

Současná situace nepřináší těm, kteří nežijí přímo v zasažených oblastech téměř žádná omezení. „Obyvatelé jsou pouze vyzýváni, aby nejezdili zbytečně tam, kam nemusí a neblokovali tak dopravu, protože to by mohlo pohotovostním službám ztěžovat práci,“ zmiňuje Kabataš.

Lidem, které živelná katastrofa přímo postihla se snaží ostatní obyvatelé pomáhat. V současné době zemí hýbe mohutná vlna solidarity. „V Čechách jsem v době po tornádech sice nebyla, neviděla jsem naživo, jak to tam vypadalo, ale určitě se to se situací v Turecku srovnat dá,“ uvedla pro Seznam Zprávy Kabataš.

„Ať už jste v Česku nebo v Turecku, když se něco takového stane, tak se lidé vždycky semknou a pomáhají si,“ dodává.

Na Instagramu a dalších sociálních platformách běží spousty sbírek na podporu obyvatel ze zasažených míst. Vybírají se nejen finance, ale shání se také voda, léky nebo powerbanky, aby si lidé bez elektřiny mohli nabít telefony a zůstat tak v kontaktu s okolím. Rozjely se také kampaně na podporu zalesňování postižených oblastí. Lidé v Turecku mají možnost koupit si online sazeničku, kterou pak zastřešující organizace zasadí.

V oblasti Turecké riviéry, kde Dana Kabataš žije, se požáry na turismu příliš nepodepsaly. „Samozřejmě, lidé, kteří tu jsou nebo se sem chystají, se o to zajímají, ale žádné hromadné evakuace nebo stěhování turistů se nekonají,“ uvádí Češka žijící v Alanyi. „Bylo ponecháno na jejich zvážení, zda se v hotelu cítí dobře či nikoliv,“ zmiňuje Kabataš s tím, že někteří turisté z místa odjeli kvůli zhoršenému ovzduší a zdravotním důvodům.

Hůře je na to ovšem pobřeží Egejské riviéry, které to k hořícím lesům nemá tak daleko. U města Bodrum tak například plameny odřízly dva hotely od zbytku pevniny a pobřežní stráž z nich musela za pomoci místních rybářů evakuovat asi 4000 lidí. Mezi nimi bylo i nejméně 100 ruských turistů. Ve čtvrtek a pátek úřady uváděly čtyři oběti, včera ohlásily další dva mrtvé. Jedná se o hasiče, kteří zemřeli při zásahu.

Reklama

Související témata:

Doporučované