Hlavní obsah

Česká obchodní inspekce loni zabavila padělky za 152 milionů, meziročně o 60 milionů korun víc

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká obchodní inspekce (ČOI) během loňského roku zabavila dohromady 57 576 kusů padělků, originály tohoto zboží by stály téměř 152 milionů korun.

Článek

Ve srovnání s rokem 2018 stoupla hodnota zabavených věcí o asi 60 milionů Kč a jejich počet o zhruba 16 000. Inspekce v minulém roce uložila obchodníkům za porušení právních předpisů pravomocně celkem 1290 pokut za víc než 16 milionů korun. ČOI to dnes uvedla v tiskové zprávě.

„Česká obchodní inspekce v průběhu roku 2019 provedla celkem 1701 kontrol, při kterých se zaměřila na nabídku a prodej padělaného zboží. Nedostatky zjistila v 1257 případech a z toho ve 444 případech (26 procent) zaznamenala porušení zákazu nabízení, prodeje a skladování padělků,“ konstatoval mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Z hlediska sortimentu inspektoři zabavili tradičně nejvíc padělků textilních výrobků, následuje audio a video zboží. Stoupá i počet zabavených hraček. ČOI se setkává také s falzifikáty slunečních brýlí a pouzder, hodinek, bižuterie, brusek na chodidla, pilníků na nehty, vlasových kartáčů a hřebenů, zapalovačů, řetízků a náramků, klíčenek, nožů, obrazů i zrcátek.

„Z celkového počtu zajištěných výrobků převažovaly z objemu ochranných známek značky Adidas, Nike, Tommy Hilfiger, Gucci, Calvin Klein, Luis Vuitton, Michael Kors, Crocs, Guess a Levi ́s,“ dodal mluvčí.

Nejvíc padělků objevili inspektoři v příhraničních oblastech s Rakouskem a Německem, méně se padělky vyskytují v severních částech republiky a v Praze. České obchodní inspekci se osvědčila pravomoc, která od konce roku 2018 umožňuje jejím pracovníkům vstoupit do uzavřených prostor. „Praxe totiž často potvrzuje, že kontrolovaná osoba obvykle při příchodu inspektorů svou provozovnu či automobil uzamkne a vzdálí se. Tuto pravomoc bude ČOI i nadále využívat jako účinný nástroj přispívající ke snížení nabídky a prodeje padělků,“ uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Zajištěné padělky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, budou po pravomocném rozhodnutí zničeny nebo využity k humanitárním účelům, uvedla ČOI.

Reklama

Doporučované