Hlavní obsah

Česká policie loni zabavila nejvíce marihuany v historii

Čeští policisté popisují nové trendy v produkci dvou nejrozšířenějších zdejších drog - marihuany a pervitinu.

Reklama

Čeští policisté popisují nové trendy v produkci dvou nejrozšířenějších zdejších drog - marihuany a pervitinu.

Článek

Národní protidrogová centrála v loňském roce v Česku zabavila téměř 1,1 tuny marihuany a odhalila 305 pěstíren, což bylo rekordní množství za dobu existence speciálního policejního útvaru.

Jak dále vyplývá z výroční zprávy centrály, marihuana byla nadále společně s pervitinem nejrozšířenější tuzemskou drogou. Pervitinu policisté zajistili přes 93 kilogramů, zlikvidovali také 264 varen.

U obou nejrozšířenějších drog policisté zaregistrovali nové trendy.

Do byznysu s marihuanou se kromě vietnamských kriminálních skupin nově zapojily srbské gangy. „Nový trend, a to významné zapojení některých etnik bývalé Jugoslávie do určitých odvětví drogové kriminality, se již projevil i v řadě evropských zemí,“ upozornila protidrogová centrála v dokumentu.

V Česku tyto organizované skupiny zakládají a provozují velkoobjemové pěstírny a následně marihuanu také distribuují.

Česká marihuana podle policistů směřuje hlavně na domácí trh. Ve velkém množství se také vyváží do sousedních států, na Ukrajinu, do Maďarska či států v severní Evropě.

U pervitinu policisté zaznamenali, že vietnamské organizace přesunuly část velkoobjemové výroby do Německa či Nizozemska, odkud pašují drogy zpět do Česka.

Dosud se k výrobě pervitinu používaly zejména léky z obsahem pseudoefedrinu, které se dovážely z Polska. Policisté však postupně odhalili zdrojové trasy a v loňském roce se nejčastěji pro výrobu zneužívala léčiva pocházející z Turecka.

Kvůli zhoršené dostupnosti těchto léků zločinci musejí zvyšovat náklady na výrobu. Aby udrželi zisky, stále častěji podle Národní protidrogové centrály ředí pervitin látkou MSM.

Reklama

Související témata:

Doporučované