Hlavní obsah

Česká policie začala prověřovat komentáře schvalující útok na novozélandské muslimy

Dopady negativních komentářů na sociálních sítích.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po pátečním teroristickém útoku v novozélandských mešitách se na sociálních sítích objevily příspěvky, ve kterých jejich autoři masakr schvalují. Policie nyní vyšetřuje, zda nešlo o trestný čin.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček i policejní prezident Jan Švejdar v sobotu potvrdili, že se policie bude zabývat komentáři na sociálních sítích, které podporují akci teroristy australského původu.

Pokud se prokáže, že jde o akt schvalování trestného činu, může uživatelům hrozit i trestní řízení. Hamáček dnes na svém twitterovém účtu uvedl, že „Policie ČR se od včerejška věnuje všem aktivitám, které by se daly vykládat jako schvalování trestného činu, pečlivě je prověřuje a zajišťuje důkazy pro případné trestní řízení“.

K akci proti těmto komentářům již dříve vyzval ministra Miroslav Kalousek, který žádal o prošetření možného spáchání trestného činu. „Zastavme tu stoku dřív, než se v ní utopíme,“ dodal opoziční politik.

Policejní prezident Jan Švejdar prostřednictvím stejné sociální sítě potvrdil, že se policie případem zabývá se zvýšenou pozorností. Podle něj mají orgány celou řadu nástrojů, jak pachatele odhalovat. „Žádné projevy souhlasu s terorismem, extremismem nebo podněcování nenávisti nebude policie tolerovat,“ napsal Švejdar na Twitter.

Při pátečním masakru v novozélandském městě Christchurch zemřelo 49 lidí a dalších 11 je v kritickém stavu v nemocnici. Muž, kterého údajně k činu vedly protiimigrační motivy, dnes stanul před soudem. Terorista za svůj hlavní zdroj inspirace označil norského ultrapravicového atentátníka Anderse Breivika, který v roce 2011 v norské metropoli Oslo a v okolí zabil 77 lidí.

Policie už dříve řešila nenávistné komentáře na internetu. Například za výroky, které se na podzim 2017 objevily na sociálních sítích pod fotografií žáků první třídy z teplické základní školy, policisté obvinili tři osoby. Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. Diskutující v komentářích k fotce třídy navrhovali poslat prvňáčky do plynu nebo do třídy hodit granát.

V lednu letošního roku byli za nenávistné komentáře odsouzeni dva lidé. Oba za aktivitu pod fotkou novorozeného chlapce české matky a kurdského otce. „Je to odpad, má to v genech. Bude se jen dál množit, kolik takovej negr bude mít za 25 let potomků. Takže za mě dupnout na krk,“ zní doslovný přepis komentáře, za který dostal Pavel Hrabák trest 100 hodin nucených prací.

Lada Vyskočilová je za příspěvek „Nemá tady co dělat, já být porodník, mám za dopoledne plnej kýbl“, ve kterém narážela na možnost interrupce, ve čtyřleté podmínce. Pokud poruší její podmínky, půjde na rok do vězení. Její trest je přísnější pravděpodobně z důvodu opakovaného porušování zákona.

Reklama

Doporučované