Hlavní obsah

Česká pošta chystá zeštíhlení, odejdou tisíce lidí

Ilustrační foto.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dozorčí rada státního podniku projednala v úterý odpoledne návrh restrukturalizačního plánu. Schválila pasáže, ze kterých vyplývá snížení počtu zaměstnanců až o šest tisíc.

Článek

Jeden z největších zaměstnavatelů v tuzemsku, státní Česká pošta, v příštích letech zeštíhlí. Až do roku 2025 by mělo postupně odejít zhruba pět či šest tisíc lidí. Vyplývá to z restrukturalizačního plánu firmy, který pro jednání dozorčí rady připravilo vedení v čele s generálním ředitelem Romanem Knapem.

Podle informací Seznam.cz dozorčí rada sice v úterý neschválila kompletní restrukturalizační plán, ale bodům o snižování zaměstnaneckých stavů dala zelenou.

Česká pošta nyní zaměstnává přes 30 tisíc lidí. Dlouhodobě se potýká s dvěma problémy: obrovskou fluktuací a nedostatkem konkrétních profesí, těch nejdůležitějších – pracovníků na přepážkách, řidičů, doručovatelů balíků i listovních zásilek.

Loni poprvé od svého vzniku v roce 1993 Česká pošta vykázala ztrátu, a to 275 milionů korun. Skutečná provozní ztráta bez započítání pohledávky vůči státu za univerzální službu ovšem byla zhruba miliarda korun.

Restrukturalizační plán, jak byl nachystán pro příští více než pětiletku, se to pokouší vyřešit. Pošta by podle něj za lidi, kteří do roku 2025 budou odcházet, ve většině případů nehledala náhradu a jejich práci by zajistila automatizací provozů tam, kde to je možné. To si samozřejmě vyžádá i investice.

Automatizace se podle zdroje Seznamu týká logistické sítě, ale i poboček, kde přibudou samoobslužné zóny.

Už na konci letošního roku bude na České poště reálně pracovat o několik stovek lidí méně než dnes. Firma však nechystá hromadné propouštění, počítá s přirozeným úbytkem zaměstnanců – tedy s odchody do důchodu a s tím, že nebude shánět nové zaměstnance za ty, kteří odejdou.

Největší zaměstnavatelé v Česku

Škoda Auto – 32 985

Agrofert – 32 770

Česká pošta – 31 000

ČEZ – 26 647

České dráhy – 24 163

Poštu ročně opustí zhruba čtvrtina lidí.

Od dubna podnik mzdy zvýšil o deset procent a průměr by měl letos dosáhnout na 27 430 korun. Stále je to zhruba pět tisíc pod českým průměrem. Před dubnovou změnou činila průměrná mzda zaměstnanců státního podniku 24 900 korun a byla zhruba o sedm tisíc korun pod celorepublikovým průměrem. Kromě zvýšení tarifních mezd svých zaměstnanců pošta hodlá během roku zredukovat počet manažerů a administrativních pracovníků o 15 procent, což by mělo přinést úspory až 120 milionů korun ročně. Mělo by se to týkat 150 lidí.

Detaily restrukturalizačního plánu chce vedení České pošty oficiálně představit ve středu dopoledne.

Dozorčí rada zadala na jaře generálnímu řediteli Knapovi úkol vrátit hospodaření společnosti do tří let do kladných čísel. Knap chce mimo jiné snížit náklady na provoz poboček v centrech měst, které často sídlí v historických budovách s vysokým nájmem. Podle něj je možné například přesouvat pobočky do obchodních center, které patří k nejnavštěvovanějším a nájem je v nich nižší. Pošta bude také pokračovat v prodeji nemovitostí.

Pošta nové zaměstnance láká na řadu benefitů, jako je zkrácená pracovní doba, pět dnů dovolené navíc, stravenky, poukázky na volnočasové aktivity či možnost ubytování v rekreačních střediscích České pošty. Řidičům (skupiny C) nabízí dokonce náborový příspěvek 100 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované