Hlavní obsah

Česká pošta se chce stát centrem pro balíčky z Číny. Má to háček: čínsky napsané PSČ

Generální ředitel České pošty Roman Knap v rozhovoru pro Seznam Byznys.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Počet lidí, kteří nakupují v čínských e-shopech, strmě roste a Česká pošta z toho chce těžit. V tuto chvíli proto probíhají jednání, na jejichž konci by pošta mohla být českým centrem pro evropské zásilky. To by jí přineslo příjmy v řádech stovek milionů.

Článek

„Bylo by to hezké být takový hub pro zásilky z Číny a pak to tady posílat dál po Evropě. Některé státy tuto ambici vzdali, my se jí držíme, takže jednáme, ale musíme na to být připraveni technologicky,“ říká v rozhovoru pro pořad Byznys Televize Seznam generální ředitel pošty Roman Knap.

Upozorňuje ale na určitá rizika – například změnu legislativy, díky které od roku 2021 přestane platit evropské nařízení, které umožňuje přijímat obchodní balíčky ze zemí mimo Evropskou unii bez zaplacení DPH. To by mohlo počet zásilek snížit.

V současných jednáních pošta řeší i fakt, aby byly zásilky z Číny standardizované a v systému správná data, protože například s čínsky napsaným poštovním směrovacím číslem si běžný český stroj neporadí. „Testujeme i novou technologii, která umí číst i takovéto hodně složité štítky,“ dodává Knap s tím, že tyto všechny aspekty musí pošta dobře propočítat.

Český hub pro Čínu by ale podle Knapa pro Českou poštu znamenal dodatečný byznys v řádech stovek milionů.

Reklama

Doporučované