Hlavní obsah

Česká práce oslnila Los Angeles. Na letišti září světlo ze Šenova

Severočeští skláři z Preciosy vytvořili jedinečnou světelnou instalaci pro mezinárodní letiště v Los Angeles. Svítidlo odolá zemětřesení.Video: Preciosa

 

Reklama

Svítidlo vysoké 17 metrů a vážící 4 tuny nově zdobí mezinárodní letiště v Los Angeles. V nově otevřené části terminálu ho instalovala severočeská sklářská firma Preciosa Lustry.

Článek

Technicky náročnou instalaci už předem skláři z Kamenického Šenova konstruovali tak, aby vydržela v seizmicky aktivní oblasti. Odolá zemětřesení o síle 7 stupňů Richterovy škály.

„To je poprvé, kdy jsme museli deklarovat a laboratorními testy dokazovat, jak se bude svítidlo chovat v momentě, kdy bude stoupat míra zemětřesení,“ řekla před časem SZ Byznys ředitelka divize Preciosa Lighting a spolumajitelka skupiny Preciosa Lucie Karlová.

+4

Instalace stejně jako design celé budovy jsou inspirovány oceánem. Třpytivé vlny sedmnáct metrů vysokého svítidla Crystal Swell procházejí třemi podlažími.

Svítidlo pro mezinárodní letiště v Los Angeles

Konstrukční řešení svítidla spočívá v broušených křišťálových hranolech upevněných k rámu z leštěné nerezové oceli.

LED pásky dodávají instalaci možnost působivých světelných efektů.

Provozní tým letiště prošel školením, jak nastavit dynamické světelné scény, aby bylo možné jejich prostřednictvím reagovat na lokální i celosvětové události.

Instalace v číslech:

Hmotnost: 4 000 kilogramů.

Výška: 17 metrů.

Celková délka křišťálových stuh: 65 metrů.

Odolnost zemětřesení dle Richterovy stupnice: 7 stupňů.

Zdroj: Preciosa

„Věděli jsme, že tento prostor bude pomyslnou vstupní branou pro všechny příchozí, i proto jsme stáli o něco skutečně dynamického, až dramatického,“ popisuje počátky spolupráce Brent Kelley, manažer sekce architektury leteckých objektů ve studiu Corgan, společnosti, která má na svém kontě celou řadu oceněných architektonických i designových projektů. „Hledali jsme vizuálně atraktivní řešení, něco, co zaujme cestující na první pohled,“ dodává.

Na kompletním vývoji a konstrukci spolupracovalo hned několik specializovaných týmů.

„Nečekaně náročnou výzvou bylo nalezení maximálně efektivního upevnění, které nebude mít negativní vliv na designové provedení,“ vysvětluje designérka projektu Šárka Olivová. „Nakonec jsme se rozhodli pro tři vzájemně propletené stuhy, které v součtu dosahují úctyhodné délky 65 metrů,“ vysvětluje.

Preciosa Lustry

  • Firma navazuje na nepřerušenou sklářskou tradici, která započala na severu Čech v Křišťálovém údolí v roce 1548, a doplňuje ji o moderní technologické postupy.
  • Lustry vyrábí v Kamenickém Šenově, kde už v roce 1856 vznikla vůbec první sklářská škola na světě.
  • Denně zpracuje 40 tun skla.
  • Předpokládaný obrat firmy za nedovršený fiskální rok činí jednu miliardu korun (800 milionů korun za ten předchozí).
  • V roce 2009 představili nejmenší broušený kámen na světě – měří pouhých 0,5 milimetru v průměru a třpytí se na 33 fasetách.

Preciosa Lighting disponuje špičkovým odborným pracovištěm Innovation Lab, které se zaměřuje právě na výzkum a využití inovativních technologií v oblasti osvětlení. Součástí jsou laboratoře testující využité materiály a technologie či odolnost konstrukcí. A to pomocí simulace těch nejnáročnějších globálních klimatických podmínek.

Reklama

Související témata:
Svítidlo

Doporučované