Hlavní obsah

Češka přežila bombový útok v Belfastu. Teď se snaží najít vojáka, který jí zachránil život

Foto: BBC.com

BBC přinesla na své titulní straně příběh Češky, která v roce 1972 přežila bombový útok v Belfastu a teď se snaží najít vojáka, který jí zachránil život.

Reklama

V březnu roku 1972 vybuchla bomba v autě na Donegall Street v severoirském Belfastu. Za útoky stála Prozatimní irská republikánská armáda. Mezi přeživšími byla i česká emigrantka Blanka Sochorová (dnes Blanka Suehiro). Svět obletěla fotografie, na které jí zraněnou chlácholí voják. Dnes by ho Češka ráda našla a poděkovala mu.

Článek

Příběhu se věnuje britská stanice BBC. Píše, že tehdy Blanka Sochorová emigrovala do Severního Irska z Ruskem okupovaného Československa. Jen několik měsíců po tzv. pražském jaru. V Belfastu začala studovat oděvní design.

V den útoků, 20. března 1972, se stejně jako spousta dalších obyvatel Belfastu vydala do centra města. Ulice byly plné pracujích lidí i školáků. Když vybuchla bomba nastražená v autě, byly na ulicích stovky lidí.

Bombový útok nepřežilo 7 osob, desítky utrpěly zranění. Mezi nimi s vážným zraněním i dvaadvacetiletá Češka. Jeden z pomáhajících vojáků jí dal první pomoc a snažil se ji uklidnit ve všudypřítomném chaosu. Fotografie, na které je vidět voják s Češkou v náručí, tehdy obletěla světová média.

„Moc si toho nepamatuji, prý tak mozek funguje,” popisuje dnes Blanka Suehiro útoky britské BBC: „Pamatuji si až hrozivou bolest, nevěděla jsem, co se děje.”

Živě si ovšem vzpomíná na vojáka, který jí poskytoval první pomoc. „Mluvil na mě, držel mě za ruku a tlačil na otevřené rány na nohou,” rozvzpomínala se v rozhovoru pro BBC Češka: „Lidé křičeli, aby všichni utekli, ale někteří zůstali a zachránili nám tak život.”

Celý rok strávila v nemocnici, dokotoři jí hrozili amputací dolních končetin. Nakonec se však rozhodli jinak a žena, která dnes žije v Kanadě, je zdravá.

„Proto bych vojáka ráda vystopovala, chtěla bych mu říct, jak moc jsem mu vděčná,” vyjádřila Suehiro pro britskou stanici.

Za bombovými útoky stála Prozatímní Irská republikánská armáda, která se vyvinula ze skupiny IRA (Irská republikánská armáda), jež existovala od roku 1913 a od té doby bojovala za irskou nezávislost.

V roce 1969 se však rozdělila na dvě frakce. Ta neoficiální, tzv. Prozatímní, se stala teroristickou skupinou, která stála za bombovými útoky, vraždami i vydíráním.

Skupinu oficiálně odzbrojila vláda až v 90. letech po referendu v obou částech Irska. Za tímto krokem stojí z velké části i Evropská unie, která tím podmínila členství.

Reklama

Doporučované