Hlavní obsah

Česká republika v indexu vnímání korupce loni mírně stoupla. Na průměr EU však stále ztrácí, říká Transparency International

Česká republika potvrdila mírně rostoucí trend v žebříčku vnímání korupce.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Mezinárodní sekretariát Transparency International (TI) zveřejnil index vnímání korupce za rok 2018. Česká republika potvrdila mírně rostoucí trend. Stejně jako loni si Česko polepšilo o 2 body na celkových 59 bodů ze 100 možných a poskočilo ze 42. místa na 38. příčku, o kterou se dělí s Kyprem a Litvou. Na průměr Evropské unie, jenž čítá 65 bodů, ztrácí Česká republika šest bodů.

Článek

Mírný posun vpřed ale odráží spíše stabilní podmínky pro založení či provozování byznysu než progresivní systematické změny.

Berlínský sekretariát Česko v rámci regionu západní Evropy a EU označuje jako zemi, kterou je třeba sledovat. „Česká republika své skóre v rámci CPI od roku 2014 neustále zlepšuje, ale události v uplynulém roce naznačují, že bodové zisky mohou být křehké. Předseda vlády byl shledán vinným ze střetu zájmů ve vztahu k jeho médiím. Byl také obviněn ze střetu zájmů ohledně spojení s firmou, která obdržela miliony eur z evropských dotací,“ píše v publikaci TI.

„Naši politici sní o tom, že doženeme světovou špičku ekonomicky, sociálně a konkurenceschopností. Ale jsou zoufale nedůslední v omezování korupce, otevřenosti, kvalitě veřejného sektoru. V tom Česko spíše stagnuje a vznikají nová rizika, na která index TI poukazuje. Bez důrazu na funkční instituce, efektivní hospodaření, systémové reformy a nezávislou a důslednou justici to nepůjde a domeček z karet se nám sesype při první větší krizi,“ říká o situaci David Ondráčka, ředitel TI ČR a člen globální Správní rady TI.

Na první příčku se po roce vrátilo Dánsko se stejným ziskem 88 bodů jako loni. Zpět na druhou příčku sesadilo Nový Zéland (87 bodů), který oproti loňsku ztratil dva body. Severské země hájí i nadále přední pozice. O bod si polepšil Singapur (na 85 bodů), který se dělí o třetí místo s Finskem, Švédskem a Švýcarskem.

Nejvíce bodů v minulém roce ztratily Ázerbájdžán (–6 bodů) a Burundi (–5 bodů).

Mezi skokany roku patří Omán (+8 bodů), Gambie (+7 bodů) nebo Seychely (+6 bodů). Žebříček uzavírají Sýrie a Jižní Súdán s celkovými 13 body a poslední Somálsko s 10 body.

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy