Hlavní obsah

Premiérovo Čapí hnízdo už nebude dotovat Brusel

Reportér Aleš Černý se na tiskové konferenci vlády ptal Andreje Babiše na rozhodnutí OLAFu. Podívejte se, jak mu odpověděl.

 

Reklama

Evropská komise vyzvala Česko, aby výdaje na projekt Čapí hnízdo vyjmulo z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Čechy.

Článek

Ministerstvo financí o jeho vynětí zatím nerozhodlo, což uvedlo v reakci na dnešní informace Evropské komise, že české úřady vyňaly farmu Čapí hnízdo z projektů spolufinancovaných z evropských fondů.

„Po dohodě s regionální radou jakožto řídícím orgánem ROP SČ bude o vyjmutí, či nevyjmutí projektu (Čapí hnízdo) Ministerstvo financí informovat,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Evropská komise chce Čapí hnízdo z programu vyjmout, aby projekt v EU již nemusel být řešen a program ROP SČ ze strany Evropské komise mohl být uzavřen, dodalo Ministerstvo financí.

Evropská komise také posuzuje zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o financování farmy. Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu bylo obviněno 11 lidí, mezi nimi i premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Policie po volbách opětovně požádala o vydání obou k trestnímu stíhání, Sněmovna o žádosti dosud nerozhodla.

„Můžeme potvrdit, že jsme obdrželi doporučení OLAF ohledně českého projektu známého jako Čapí hnízdo. Doporučení prostudujeme a vyhodnotíme. Byli jsme dále informováni, že české úřady už rozhodly, že výdaj vztahující se k tomuto projektu bude vyjmut z programu financovaného z evropských fondů,“ sdělila ČTK bez dalších podrobností mluvčí EK.

Babiš v pátek na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že neví, proč by měl sám dostat zprávu OLAF. Na dotaz, jak se staví k dřívějším informacím médií, podle nichž OLAF došel k podobným závěrům jako česká policie a našel nesrovnalosti ve financování farmy Čapí hnízdo, řekl, že otázka je nesmyslná.

Státní zastupitelství se v pátek k informacím o vyšetřování OLAFu nechtělo vyjadřovat. „Nic jsme neobdrželi, tudíž se nebudeme nijak vyjadřovat,“ řekla ČTK mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Česká policie Babiše podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN AGRO Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Reklama

Doporučované