Hlavní obsah

Česká sluchátka „budoucnosti“ vybrala 8 milionů korun. Vedou zvuk kostí

VIDEO: Česká sluchátka „budoucnosti“ lákají reklamou ve stylu Jamese Bonda.Video: Sentien, Jan Marek

 

Reklama

Český startup Sentien zabodoval na globální crowdfundingové platformě se sluchátky, která vedou zvuk přes kost. Tvůrci je teď pošlou do výroby. Za deset dní firma získala 400 tisíc dolarů, tedy přes osm milionů korun.

Článek

Češi navrhli sluchátka budoucnosti, která si člověk nemusí vůbec dávat do ucha. Vedou totiž zvuk přes kost. Stojí za nimi pražský startup Sentien, který je díky úspěšné crowdfundingové kampani pošle do výroby.

Cílovou částku Sentien stanovil na deset tisíc dolarů, ale tu vybral během prvních 40 minut. Za deset dní už startup získal 400 tisíc dolarů, v přepočtu kolem 8,8 milionu korun.

Sentien se tak na globální crowdfundingové platformě Kickstarter dostal mezi desítku nejúspěšnějších českých startupů. „Těšíme se z toho a jsme rádi, že produkt budeme moct sdílet s dalšími,“ komentuje ředitel Sentienu Imrich Valach.

Představení sluchátek (v angličtině):

Vybraná částka pomůže sluchátka dostat do výroby, kterou tvůrci plánují v Evropské unii, aby nad ní měli větší kontrolu. „Peníze použijeme na nákup komponentů a na to, abychom sluchátka dali do výroby. Produkci už máme zajištěnou,“ říká Valach.

Headset funguje na principu takzvaného bone conduction neboli vedení zvuku přes kosti. „Klasický reproduktor pro přenos zvuku ze zdroje do ucha rozechvívá vzduch. U kostního vedení dojde k tomu, že se rozechvívá kost a tkáň,“ popisuje designér sluchátek Darek Zahálka, který je absolventem Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Člověk tak zvuk uslyší i tehdy, když si zacpe uši. „Může ho slyšet jen velmi jemně, pokud si dá sluchátko blízko k uchu,“ říká Zahálka. Podle tvůrců tak člověk neztrácí kontakt s okolním světem, ale zároveň vysokou hlasitostí neruší okolí.

Sluchátka od Sentienu jsou jiná především v tom, že je člověk může nosit nepřetržitě, protože je podle Valacha téměř necítí. To bylo i cílem při tvorbě produktu. Tvůrci předtím testovali různé formy headsetů a smartspeakerů. „Sluchátka s kostním vedením vyšla jako nejlepší možnost. Člověk zapomene, že na hlavě něco má,“ uvedl Valach.

„V posledních letech jsem u audia viděl pokrok, tak jsem se do tvorby sluchátek ponořil,“ popisuje Valach. V počítači měl tři tisíce 3D modelů lidských hlav, podle kterých designovali tvar tak, aby byl co nejkomfortnější. „Investovali jsme také do vylepšení mikrofonu a baterií, které vydrží celý den,“ popisuje Valach začátky.

Sluchátka Sentien Audio se dají ovládat hlasem, gesty nebo poklepáním prsty, což si uživatel může nastavit v aplikaci.

Reklama

Doporučované