Hlavní obsah

Česká spořitelna po paktu s Bohemia Energy hasí reputační trabl

Foto: Česká spořitelna

Česká spořitelna loni prodala svou firmu Energie ČS skupině Bohemia Energy. Nyní za to od bývalých zákazníků schytává vlnu nevole.

Reklama

Česká spořitelna čelí vlně kritiky ze strany zákazníků Energie ČS. Mimo jiné tvrdí, že o převodu firmy z banky do skupiny Bohemia Energy nevěděli. Banka oponuje, že všechny informovala a snaží se svým bývalým klientům pomoci.

Článek

Konec největšího alternativního dodavatele plynu a elektřiny Bohemia Energy způsobil bolehlav i představitelům České spořitelny. Banka loni na podzim prodala svou společnost Energie ČS s desítkami tisíc odběratelů energií právě do skupiny Jiřího a Hany Písaříkových. Navíc nábor nových zákazníků probíhal pro Energii ČS dál přímo na pobočkách České spořitelny, přestože už firma patřila Bohemia Energy.

Na spořitelnu se nyní kvůli tomu sesypala vlna nevole. Banka vzápětí začala bývalým klientům pomáhat s přechodem k novým dodavatelům.

O přechodu Energie ČS pod křídla společnosti Europe Easy Energy ze skupiny Bohemia Energy vydala Česká spořitelna v říjnu 2020 tiskovou zprávu. Banka v oznámení uvedla, že Energie ČS bude nadále fungovat pod stejnou značkou a zároveň, že spořitelna bude s Energií ČS nadále spolupracovat v rámci finančního poradenství klientům. Právě touto cestou se odběratelé energií dostávali do skupiny Bohemia Energy, a to přímo na pobočkách České spořitelny.

Letos v létě jsem na pobočce České spořitelny uzavřel smlouvu na dodávky s Energií ČS. Jediným důvodem pro mě bylo jméno České spořitelny.
Oldřich Lichtenberg, muzikálový producent

„Letos v létě na pobočce České spořitelny jsem uzavřel smlouvu na dodávky s Energií ČS. Jediným důvodem pro mě bylo jméno České spořitelny. Nikdo se ani slovem nezmínil, že ve skutečnosti přecházím k Bohemia Energy. To jsem se dozvěděl až poté, co Bohemia Energy skončila,“ popsal muzikálový producent Oldřich Lichtenberg.

Podobnou zkušenost udělal novinář Ivan Brezina. Ke společnosti Energie ČS přešel minulý rok na podzim poté, co banka oznámila transakce s firmou z holdingu Jiřího a Hany Písaříkových.

„Dozvěděl jsem se, že jsem s Energií ČS vlastně u Bohemia Energy, až když to celé zhavarovalo,“ řekl. Také on ke společnosti Energie ČS původně přešel jen kvůli jménu České spořitelny, jejímž je dlouholetým klientem. Nyní zvažuje, že od banky zcela odejde. Producent Lichtenberg se pro tento krok již rozhodl.

„Díky pádu Bohemia Energy to Spořka pěkně schytala nejen na sociálních sítích a v médiích, ale také na pobočkách a v klientském centru,“ připustila na sociální síti LinkedIn Daniela Pešková z představenstva banky.

Zároveň ale spořitelna tvrdí, že o změně majitele Energie ČS zákazníky informovala. Kromě zmíněné tiskové zprávy z října 2020 měl přijít všem klientům letos v červenci mail a dopis oznamující změnu vlastníka.

Skutečnost, že vlastníkem Energie ČS již není Česká spořitelna, samozřejmě nebyla klientům při sjednávaní smluv nijak zatajována.
Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny

„S ohledem na fakt, že v listopadu 2020 došlo ke změně vlastníka Energie ČS, ale podmínky samotné služby ani její ceny nedoznaly žádných změn, již žádná další plošná komunikace neprobíhala. Nicméně skutečnost, že vlastníkem Energie ČS již není Česká spořitelna, samozřejmě nebyla klientům při sjednávaní smluv nijak zatajována,“ sdělil mluvčí banky Filip Hrubý.

Česká spořitelna se nyní snaží svým bývalým klientům pomoci. Ve spolupráci s firmou Encall nabízí zákazníkům mimo jiné rychlý přechod od drahých tarifů dodavatelů poslední instance na standardní tržní kontrakty.

Na holport s Bohemia Energy doplatila i samotná Česká spořitelna. Banka totiž byla jedním z velkých firemních klientů padlé firmy. Nyní si spořitelna hledá nového dodavatele.

Energie ČS patří mezi skupinu firem z Bohemia Energy, které v říjnu oznámily kvůli vysokým cenám plynu a elektřiny na trzích ukončení činnosti. Výsledkem je téměř milion lidí, kteří musejí změnit dodavatele energií.

Reklama

Doporučované