Hlavní obsah

Česká spořitelna vydělala za čtvrtletí 3,9 miliardy korun, zisk klesá

Česká spořitelna vydělala za čtvrtletí 3,9 miliardy korun, zisk klesá.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 3,1 procenta na 3,9 miliardy korun. Provozní zisk ale vzrostl o 11,2 procenta na 5,4 miliardy korun. Banka poskytla více úvěrů, rostl i objem hypoték. Hospodářské výsledky dnes Česká spořitelna zveřejnila na svém webu.

Článek

Největší tuzemská banka, pokud jde o počet klientů, vydělala za čtvrtletí téměř čtyři miliardy korun. Daří se i její majitelce, rakouské bankovní skupině Erste Group. Ta za kvartál zvýšila čistý zisk na o 12 procent na 377 milionů eur. Výsledek podpořilo solidní úvěrování na klíčových trzích bankovní skupiny, a to včetně České republiky a domácího Rakouska.

Pokud jde o spořitelnu, největší podíl na nárůstu provozního zisku měly rostoucí úvěrové obchody a navyšování úrokových sazeb.

„V porovnání s předcházejícím rokem jsme za první tři měsíce dokázali poskytnout více úvěrů jak obyvatelům, tak i firemní klientele. Objem portfolia hypoték domácnostem vzrostl meziročně téměř o deset procent. Výborného výsledku jsme dosáhli také v oblasti depozit, jejichž objem se navýšil o více než devět procent. Zlepšování naší vlastní efektivity se projevilo v nárůstu provozního zisku,“ komentoval výsledky předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Úvěry domácnostem stouply o 8,4 procenta na 387,9 miliardy korun, a to především díky hypotékám fyzickým osobám, úvěrům malým podnikům a spotřebitelským úvěrům. Objem úvěrů podnikatelům se zvýšil o 9,1 procenta na 258,8 miliardy korun. Úvěry velkým korporacím vzrostly o 16,8 procenta a malým a středním podnikům o 8,6 procenta.

Vklady domácností se zvýšily o 7,9 procenta na 684,1 miliardy korun, vklady korporátní klientely o 3,9 procenta na 202,2 miliardy korun a vklady klientů veřejného sektoru o 31,1 procenta na 105,7 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos meziročně vzrostl o 11,3 procenta na 7,3 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí se zvýšil o 2,8 procenta na 2,2 miliardy korun.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla k 31. březnu 1,497 bilionu korun. Ve srovnání s objemem bilanční sumy k loňskému 31. prosinci se zvýšila o 4,9 procenta.

Česká spořitelna je největší bankou v České republice podle počtu klientů, kterých měla ke konci prvního čtvrtletí 4,6 milionu. Hlavním akcionářem spořitelny je rakouská Erste Group, která je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy.

Reklama

Související témata:

Doporučované