Hlavní obsah

Česká televize je v bezpečí. Sněmovna její zprávy schválí

Zuzana Černá pro Večerní zprávy Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

KSČM a SPD odmítají schválit ve Sněmovně výroční zprávy a zprávy o hospodaření veřejnoprávního média. Na projednání čekají dokumenty za tři roky. Pokud by neprošly, vedlo by to k odvolání generálního ředitele.

Článek

Koaliční lídři se dohodli, že ve čtvrtek při projednávání ve Sněmovně podpoří výroční zprávy České televize (ČT). Po jednání sociálních demokratů a ANO to sdělil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Sociální demokraté požádali partnery o vyjádření vzhledem ke spekulacím médií o zákulisních dohodách mezi hnutím ANO a KSČM, která umožnila vznik menšinové vlády.

„Dohodli jsme se na podpoře zpráv. Ujištění, že programové prohlášení platí a žádný obchod neexistuje, mi od premiéra stačí,“ řekl Seznamu ministr kultury Lubomír Zaorálek po jednání koaliční rady ČSSD a hnutí ANO.

Premiér Andrej Babiš tak podle sociálních demokratů ukončil spekulace, že komunisté na premiéra tlačí a snaží se tlak na Českou televizi politicky zobchodovat.

KSČM a SPD dlouhodobě vadí především zpravodajství České televize. Část kritiků mluví o omezování koncesionářských poplatků, které veřejnoprávní média financují. Bez hlasů poslanců za hnutí ANO na to ale nemají sílu. ČSSD považují současný model fungování České televize a Českého rozhlasu za garanci nezávislosti.

Poslanecká sněmovna se k projednání nedostala tři roky. Na stole jí tak leží trojice dokumentů. Pokud by Sněmovna neschválila zprávy za dva roky po sobě, končí mediální rada České televize a s ní i generální ředitel České televize. K hlasování se poslanci podle programu sněmovní schůze vrátí tento čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Doporučované