Hlavní obsah

Česká Třebová pokračuje v přípravě privatizace komplexu Jezevčík

Foto: Wikimedia, Phoenix CZE, CC BY-SA 4.0

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice v České Třebové pokračuje v přípravě privatizace bytového souboru zvaného Jezevčík na sídlišti Trávník. Myšlenka na prodej bytů vzešla z iniciativy nájemníků. Rada města schválila zpracování znaleckého odhadu.

Článek

V objektu s pěti vchody je 70 bytů, z toho 15 vzniklo v roce 2000 v nástavbách. Kvůli splnění podmínek dotace na jejich vybudování město nemohlo do letošního léta byty prodávat. Česká Třebová také v minulosti nechala zateplit fasády, vyměnit okna a dveře. Hlavním problémem bytového domu jsou 40 let stará původní bytová jádra, která jsou ve 42 bytech, a bude nutné je modernizovat. Podle podkladů z loňského roku by město mohlo privatizací získat 57 milionů korun.

Radnice schválila zpracování znaleckého odhadu. „Chceme vycházet z cen znaleckého posudku. Netajím se tím, že to bude pro nás odrazový můstek a budeme hledat různé slevy,“ uvedla starostka Magdalena Peterková (Koalice Pro Českou Třebovou).

O koupi bytu měly podle Peterkové zájem zhruba dvě třetiny obyvatel. Radnice zorganizovala i setkání s nájemníky. Zda se bude privatizovat celý objekt nebo jen některé byty, zatím není rozhodnuto. „Hledáme cesty, jak lidem nejlépe vyjít vstříc. Někteří si platili rekonstrukci bytového jádra sami, jiní ne. Musíme všechno zohlednit,“ řekla Peterková.

Česká Třebová vlastní téměř 430 bytů, z toho je část sociálních a v domě s pečovatelskou službou. Letos v červnu zastupitelé zastavili přípravu privatizace bytového komplexu zvaného Čtverec s 12 vchody v lokalitě Farářství se 114 byty. Přes počáteční zájem se nakonec nájemníci zalekli vysokých cen, protože neměli představu o skutečných poměrech na trhu s byty.

Česká Třebová letos v městských bytech zvýšila nájmy o 20 procent. Dosavadní ceny se neměnily od roku 2010. Získané peníze radnice použije na opravy bytového fondu.

Reklama

Doporučované