Hlavní obsah

Česká Třebová představí veřejnosti studii pavilonu pro seniory

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Město Česká Třebová na Orlickoústecku představí ve středu veřejnosti studii pavilonu pro seniory, který chce stavět. Projekt je v počátcích, může doznat změn.

Článek

ČTK to řekl místostarosta Dalibor Zelený (ČSSD). Část nynějšího českotřebovského domova pro seniory nemá už dobré zázemí, město proto zvažuje, že postaví nový.

„Jedná se o návrh, který bude nejprve podrobně prodiskutován, teprve poté bude rozhodnuto, zda vůbec, eventuálně v jaké podobě by mohl být realizován. Je to velká investice, občané by do ní měli být zapojení,“ řekl Zelený.

Nový pavilon by měl stát v areálu firmy Böhm Plast-Technik. Město chce koupit budovu skladu, zbourat ji a postavit tam novou budovu, kolem by mohl být park pro klienty i veřejnost. Zastupitelstvo už dřív schválilo 18 milionů korun na nákup, podle místostarosty se finalizuje kupní smlouva. Firma chce blízký objekt prodat, protože má hlavní výrobu na druhé straně města.

Hned vedle je domov pro seniory, který má dva pavilony, jeden je novější, druhý je starší. Budova B je z roku 1910 a působil v ní chudobinec nebo vojenský lazaret. Od roku 1947 slouží jako domov důchodců. V roce 1978 k pavilonu B město nechalo udělat přístavbu, funkční je od roku 1980. Druhá budova je z roku 2003. Domov má kapacitu 101 míst, kolem žádný park či vycházkové místo se zelení není.

„Pavilon B je velmi obtížné rekonstruovat, studie ukázala, že by to bylo méně výhodné, než postavit nový pavilon. Na pozemku, na kterém by se mělo stavět, je prostor i pro park,“ řekl Zelený.

Podle místostarosty je projekt pavilonu pro seniory stále otevřený, město si musí seřadit investiční priority, má jich hodně. Pokud by zastupitelé investici schválili, mohl by nový pavilon pro seniory začít ve městě fungovat do několika let, dodal Zelený.

Reklama

Doporučované