Hlavní obsah

Česká univerzita dostala milion dolarů z Ameriky. Větší dar od soukromníka ještě nikdy nepřišel

ČVUT dostane největší finanční injekci od soukromého dárce. Podívejte se, jaká auta škola vyvíjí.Video: Petr Švihel

 

Reklama

V přepočtu přes 22 milionů korun se rozhodl darovat ČVUT bývalý student Thomas Morel na podporu vývoje automobilů a formulí.

Článek

České vysoké učení technické dostalo historicky nejvyšší dar od soukromého donátora.

Čechoameričan Thomas Morel, který pražskou technickou univerzitu dostudoval v roce 1965, věnoval na výzkum v automobilovém průmyslu jeden milion dolarů. Peníze by měly pomoci mimo jiné vývoji formulí, kterému se škola věnuje.

Finanční dar od Thomase Morela se má rozdělit na dvě části. „Větší část je určená na investiční rozvoj znalostí o automobilové technice a menší část je určená, řekl bych, na cesty na zkušenou,“ říká děkan Fakulty strojní Michael Valášek.

Částka, která v přepočtu na české koruny přesahuje 22 milionů korun, by měla přispět k výzkumu, jenž by měl pomoci řešit problémy například s emisemi. Převážná část peněz by měla jít na dobudování výzkumného centra.

„Dá se říct, že dochází k hodně turbulentním změnám v automobilovém průmyslu, zejména pokud jde o emise. Tím je vyvolání spousty dalších změn v legislativě, v tom, jak se budou homologovat vozidla a jaký bude náhled na různé pohonné systémy,“ říká ředitel Centra vozidel udržitelné mobility při ČVUT Bohumil Mareš s tím, že právě výzkumné centrum se na výzkum pohonů zaměřuje.

Člen výzkumného týmu student Jan Michálek pak vysvětluje, jak by se podle něho mohlo naložit s částí peněz, která půjde do výzkumu. „Dar bychom rádi využili na zlepšení simulací motorů,“ říká.

Thomas Morel v pátek kvůli předání daru osobně přicestuje do Prahy. V USA vlastní firmu, která má 80procentní podíl na trhu se simulačními programy pro spalovací motory u automobilů.

Reklama

Související témata:

Doporučované