Hlavní obsah

Češka uvázla v Peru. „Nemohli jsme odejít, na Američany mířili samopaly,“ říká

Klára Höllgeová při skypovém rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Klára Höllgeová se měla vrátit z Peru do Česka, vše bylo domluvené. Nakonec ji ale policie nepustila. V hostelu, kde bydlí, se objevila nákaza a lidé jsou v karanténě.

Článek

Když pro Kláru Höllgeovu přijel k hostelu autobus, zakázali jí opustit svůj pokoj. I přesto, že to domluvila česká ambasáda. Poté, co se u hostů objevila nákaza koronavirem, je atmosféra velmi napjatá.

„Neotevřeli mi dveře, zavolali policisty, abych neměla žádnou šanci odejít. Kdybych se o to pokusila, mohli mě zavřít na pět až deset let. Také nám řekli, že policie má právo nás zastřelit, když vyjdeme,“ popisuje Klára Höllgeová. Autobus ji měl odvézt na repatriační let domů, kterým z Peru letělo 136 Čechů.

Poté, co se v hostelu Pariwana ve městě Cuzco objevila nákaza koronavirem u dvou hostů, je celý v karanténě. Podle Češky jsou o karanténě každý den nějaké nové informace, podle těch současných má trvat měsíc až tři. Peruánská legislativa dovoluje karanténu prodloužit nad rámec základních čtrnácti dnů, když existuje důvod.

Foto: Klára Höllgeová

Hostel v Cuzcu.

„V neděli byl repatriační let pro Američany, ti to měli potvrzené i od peruánské vlády. Ale když pro ně přijeli a oni vyšli ven, okamžitě přijelo policejní auto, postavili je ke zdi se samopaly a vyhrožovali jim,“ říká Češka.

Na konci minulého týdne prý také přijeli zástupci ministerstva zdravotnictví a odvezli část hostů z hostelu pryč. Prý aby nebyl hostel přeplněný, nikdo ale nevěděl, kam se pojede. „Také je všechny postříkali chlorem,“ řekla Höllgeová. Na hostelu jsou desítky hostů z různých zemí.

Foto: Klára Höllgeová

Pohled z okna hostelu v Cuzcu.

V tuto chvíli je podle informací, které česká turistka dostala, jediná možnost pro cestu domů nechat se otestovat a mít negativní test. „Úřady nám tu ale řekly, že testy vůbec nejsou a je v nedohlednu, aby nás testovaly,“ řekla.

Na hostelu je přitom problém se zásobováním jídla, které prý není moc kvalitní. Navíc onemocněl kuchař a i tak v hostelu není moc zaměstnanců, takže sami hosté pomáhají v kuchyni. S rouškami je to podobné: „Já mám stejnou roušku už pět dní,“ popsala Češka situaci.

Foto: Klára Höllgeová

Lékařská prohlídka v hostelu.

Zatímco peruánské úřady podle ní nekomunikují, jsou restriktivní a pomalé, česká ambasáda prý funguje skvěle. „Ambasáda je naprosto skvělá, komunikují se mnou, snaží se pomoci, vždy jsou připraveni zavolat nebo zvednout telefon,“ říká cestovatelka.

„Naše ambasáda je s ní v každodenním telefonickém kontaktu,“ potvrzuje mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Štíchová. „Vypadá to, že bude muset dodržet platné zákony Peru a dodržet karanténu,“ pokračuje. Pokud by prý ale karanténa měla být delší než standardní dva týdny, mohlo by prý dojít k vyjednávání mezi státy Evropské unie a Peru o tom, aby se lidé z Evropy mohli vrátit domů.

Reklama

Související témata:

Doporučované