Hlavní obsah

Česká virtuální měna je jiná než bitcoin. Místo hodnoty nasává emise uhlíku

Foto: Unsplash.com

Minulý týden byla na trh uvedena virtuální měna CO2IN, opírá se o emisní povolenky. Ilustrační foto.

Reklama

Česko má novou virtuální měnu CO2IN. Její držitelé však příliš nezbohatnou, jelikož jejím hlavním cílem je přispět k ochraně klimatu. Zakladatel doufá, že s ní jednou bude možné platit například za lístky do divadla.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lidé si teď mohou koupit klimatickou „odpustku“ a smazat tak svou uhlíkovou stopu. Nový projekt CO2IN se snaží přispět ke snížení emisí tak, že nabízí stejnojmennou virtuální měnu, která je kryta emisními povolenkami. Název je odvozen od anglického coin a chemické značky oxidu uhličitého.

Virtuální CO2IN poslal do oběhu zakladatel energetické skupiny Amper Jan Palaščák. „Chtěli bychom zvýšit povědomí o uhlíkové stopě každého z nás a nabídnout možnost přímé intervence pomocí nákupu tokenů CO2IN,“ říká. Držitelé měny tak mohou nepřímo ovlivňovat množství emisí vypuštěných do ovzduší.

Nákupem měny uživatelé stahují emisní povolenky z trhu, takže jich zbude méně na elektrárny, továrny a další znečišťovatele. Cena emisní povolenky EU letos zdražila o 85 procent. Na začátku září dosáhla svého maxima 60 eur za povolenku.

Čím méně emisních povolenek bude v oběhu, tím bude jejich hodnota stoupat. Ceny emisních povolenek se pak mohou odrazit například na cenách energií. „Nutno však říci, že trh s emisními povolenkami je obrovský, proto je v této fázi projektu vysoce nepravděpodobné, že by nyní mohl jakýmkoli zásadním způsobem ovlivnil jejich cenu,“ uvedl Palaščák.

CO2IN je navázaný právě na cenu emisních povolenek. „Každých 100 CO2INů, které si uživatelé pořídí, stáhnou z oběhu jednu emisní povolenku v nominální hodnotě jedné tuny CO2. Peníze vybrané za jejich prodej míří jednotlivým státům EU, které výnosy používají na podporu projektů s pozitivním dopadem na klima,“ říká Palaščák. U nás to mohou být například dotace na výměnu starého kotle.

Zájemci si mohou koupit CO2IN přes aplikaci, která byla spuštěna v pátek pro Android a v neděli pro Apple. Do té doby byla pouze ve fázi testování. Za první dva dny si ji podle Palaščáka stáhly stovky uživatelů.

„CO2IN vzniká momentem jeho nákupu uživatelem a je zapsán v účetní knize. Na pozadí pak pracuje naše oddělení trading, které zajišťuje krytí všech CO2INů v oběhu emisními povolenkami EU,“ vysvětluje Palaščák, jak měna funguje.

Česká virtuální měna však neslibuje zbohatnutí, jako například bitcoin, neboť nejde o investiční aktivum, byť jeho hodnota může stoupat. Pro držitele CO2INů je motivací hlavně ochrana klimatu spojená s rychlejším přechodem na obnovitelné zdroje.

Naším cílem je vytvořit živý ekosystém, podporovaný našimi příznivci a uživateli, ve kterém jako platidlo funguje CO2IN.
Jan Palaščák, zakladatel CO2IN a skupiny Amper

Zakladatel však vidí potenciál měny i v oblasti maloobchodu. „CO2INy lze už nyní platit u několika obchodníků a řada dalších se na nás obrací,“ tvrdí Palaščák. Věří, že za českou virtuální měnu bude možné koupit vše od potravin, obuvi, až po lístky na koncert. „Naším cílem je vytvořit živý ekosystém, podporovaný našimi příznivci a uživateli, ve kterém jako platidlo funguje CO2IN,“ dodal Plaščák.

CO2IN však není jedinou „zelenou“ kryptoměnou. Na podobném principu funguje například SolarCoin, který pohání energie ze Slunce. Za každou vyrobenou megawatthodinu solární energie se vytvoří jeden SolarCoin. Dá se s ním obchodovat stejně jako s běžnými kryptoměnami. Jeho cena se pohybuje na 0,00317 dolaru (zhruba 7 haléřů). Cílem platformy, na níž se s kryptoměnou obchoduje, je motivovat k výrobě sluneční energie.

Nejznámější kryptoměna bitcoin je často kritizována právě pro svůj dopad na životní prostředí. Těžba virtuálních měn je totiž energeticky náročná, protože spotřebuje velké množství elektřiny.

Různé menší kryptoměny se dopady těžby snaží zmírnit. Například kryptoměna Chia využívá pevné disky místo počítačových procesorů, na které spoléhá bitcoin.

Reklama

Doporučované