Hlavní obsah

Česká Wikipedie je dnes vypnutá. Jde o protest proti chystané změně autorského práva

Na protest proti změně autorského práva je vypnuta Wikipedie.Video: David Krkoška

 

Reklama

Česká Wikipedie je dnes vypnuta na protest proti chystané celoevropské reformě autorského práva. Zástupci Wikipedie chystané změny považují za velmi závažné, a proto od půlnoci encyklopedii poprvé na den vypnuli. Funkční dnes není ani německá, slovenská a dánská mutace Wikipedie.

Článek

Nově pojatá ochrana autorských práv se přímo Wikipedie nemá dotknout, podle jejích editorů ale výrazně omezí dostupnost zdrojů, ze kterých čerpají, a bude tak složitější zajistit kvalitu obsahu encyklopedie.

Podle pravidel, na kterých se shodli zástupci zemí EU a Evropského parlamentu, budou online platformy typu Google nebo Facebook potřebovat licenci na autorsky chráněná díla, která uživatelé nahrají. Směrnice má také zajistit nárok autorů či interpretů na podíl z licencování či převodu jejich práv. Nadále bude možné šířit chráněná díla za účelem citací, kritiky, karikatury či parodie. Opatření se tak nemá dotknout nekomerčních internetových encyklopedií, jako je Wikipedie, vyloučeny jsou také otevřené softwarové platformy jako třeba GitHub.

Wikipedie je podle právníka Taylor Wessing ČR Martina Loučky z dosahu projednávané směrnice vyňata, stejně jako další otevřené encyklopedie a některé komunitní úložiště. „Wikipedii samotné tedy přímá rizika nehrozí, byť je její obsah vytvářen samotnými uživateli a ti na ni potenciálně mohou nahrát obsah bez příslušných práv. Na druhou stranu, přispěvatelé Wikipedie sami při své činnosti čerpají obsah z dalších zdrojů, které tímto již ovlivněny být mohou. Hrozí tedy, že bude ztížena možnost wikipedistů vyhledávat a čerpat informace a materiály online, čímž může utrpět i množství a kvalita obsahu na Wikipedii samotné. Využívanost Wikipedie a množství a kvalita jejího obsahu jsou přitom spojené nádoby. Striktně vzato se však právní režim Wikipedie na základě projednávané směrnice nezmění,“ podotkl Loučka.

„Prvotně protestujeme proti té směrnici jako celku a bojíme se o osud internetu,“ řekl předseda spolku Wikimedia ČR Vojtěch Dostál. „Na internetu, kde budou platit tato pravidla, se budou daleko hůře sdílet informace, a to je pro wikipedisty důležité. Neustále se snaží dohledávat různé zdroje, a pokud jich bude méně, tak to bude problém,“ uvedl.

Vydavatelé tisku i autoři směrnici označují za krok, který povede ke spravedlivému odměňování tvůrců obsahu na internetu. Internetové firmy, které jejich tvorbu přebírají, se s nimi dosud o reklamní příjmy nemusely dělit.

Evropský parlament bude o reformě autorského práva hlasovat na přelomu března a dubna. Pokud europoslanci směrnici schválí, bude běžet dvouletá lhůta, během které budou členské státy muset přijmout vlastní podrobnou úpravu.

Reklama

Doporučované