Hlavní obsah

Česká značka Kara nezanikne. Čeká ji reorganizace a noví vlastníci

Foto: Mapy.cz

Hospodaření firmy Kara negativně zasáhla omezení v souvislosti s šířením koronaviru.

Reklama

Krachující oděvní řetězec Kara by mohl získat desítky milionů korun. Věřitelé firmy na dnešním jednání schválili řešení úpadku reorganizací firmy. Novými vlastníky mají být investiční skupina Natland a Zdeněk Rinth.

Článek

Věřitelé kožešnické obchodní společnosti Kara Trutnov v pondělí na jednání na hradeckém krajském soudu schválili řešení úpadku firmy reorganizací. Reorganizační plán, který by měl zachovat činnost Kary, sestaví největší věřitel, společnost Natland Pohledávková V. z investiční skupiny Natland. Řízení Kary by měl převzít její bývalý vlastník Zdeněk Rinth, který by se měl s Natlandem stát i novým vlastníkem Kary. Kara má 160 věřitelů, kteří po ní požadují 277 milionů korun.

Rinth ČTK řekl, že je Kaře připraven poskytnout financování v řádech desítek milionů korun. Co nejdříve chce otevřít dosud uzavřené obchody Kary, které jsou především v obchodních centrech.

Natland uvedl, že reorganizace je pro nezajištěné věřitele výhodnější než konkurz. Natland a Rinth disponují za Karou pohledávkou 167 milionů a mají ji ze dvou třetin zajištěnou majetkem Kary. Původně tuto pohledávku za Karou měla Česká spořitelna. Pohledávky nezajištěných věřitelů by měly být uspokojeny z provozního zisku Kary, prodeje nepotřebného majetku Kary nebo z úvěru.

Insolvenční návrh na sebe podala Kara začátkem února. Uvedla, že její hospodaření negativně zasáhla omezení a mimořádná opatření vlády v souvislosti s šířením koronaviru. Firmu Kara po Rinthovi od roku 2018 vlastnila investiční skupina C2H podnikatele Michala Mičky. V insolvenci jsou i další Mičkovy firmy, například oděvní firma Pietro Filipi.

Reklama

Doporučované