Hlavní obsah

České bankovky se mění. Karel IV. je bohatší o gotický oblouk, Komenský dostal knihu

České bankovky se možná naposledy mění.Video: ČNB

 

Reklama

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok představuje nové ochranné prvky stokoruny a dvoustovky.

Článek

Na dopolední tiskové konferenci odhalil guvernér ČNB Jiří Rusnok nové vzory bankovek 100 Kč a 200 Kč. Těmito novými vzory ČNB uzavírá čtvrtou emisi bankovek, zahájenou v roce 2009. Jedná se o jedny z nejfrekventovanějších českých bankovek.

Dnešním dnem se stávají nové bankovky zákonným platidlem. Do oběhu budou zaváděny postupně, nadále platí i ty starší.

Úplně poprvé se na bankovkách objevuje podpis současného guvernéra, což je pro laiky jeden z nejviditelnějších rozdílů. Nemění se samozřejmě ilustrace Oldřicha Kulhánka. Na stokoruně tak zůstane Karel IV., na dvousetkoruně Jan Amos Komenský.

„Přestože žijeme v elektronické době, tak hodnota oběživa roste. V oběhu jsou peníze v hodnotě 578 miliard korun. Jde o 458 milionů kusů bankovek,“ uvedl Rusnok s tím, že nejvíce kolují bankovky v hodnotě 1000 korun.

Centrální banka nové peníze vybaví zejména dalšími moderními ochrannými prvky. Na současné stokoruně a dvousetkoruně je aktuálně šest bezpečnostních prvků. Je to například vodoznak, skrytý obrazec nebo barevná vlákna. Známý je i okénkový proužek s mikrotextem.

Ochranných prvků nyní přibude. V ochranném proužku je nově logo ČNB a při pohledu ze strany se mění barva pozadí a číslice sto respektive dvě stě. Od hnědofialové až po zelenou barvu. Změnil se i ochranný prvek, který je důležitý pro přiložení takzvaného pole testeru.

Zároveň se více znaků objeví i pod ultrafialovým světlem. Na stokoruně je nový gotický oblouk a nominální hodnota bankovky svítí zeleně. Komenského dvousetkoruna dostala zase soubor otevřené knihy - taktéž viditelný pod ultrafialovým světlem.

Změní se trochu i design. Nové jsou nenápadné žluté kroužky na nepotištěných okrajích. Samozřejmostí je nový letopočet, který emisi od starších také odlišuje.

Bankovky s vyšší hodnotou mají navíc další bezpečnostní prvky - proměnlivou barvu a iridiscentní pruh - jde o duhově zbarvený pruh u pravého okraje na líci bankovky, který je viditelný při sklopení proti světlu.

Bankovky kvůli vícero bezpečnostním prvkům mírně podražily, výrobní cena se podle ČNB pohybuje okolo dvou korun.

Bankovek s hodnotou 100 korun a 200 korun je zhruba 63 milionů kusů. Letos se pro ČNB vyrobí 40 milionů kusů bankovek o hodnotě 100 korun a 43 milionů 200 korunových.

Vzhledem k tomu, že ČNB upravuje bankovky zpravidla v pěti až devítiletém cyklu, je možné, že se jedná o poslední změnu, kterou české koruny podstoupí, než vláda rozhodne o přijetí eura.

I proto Rusnok uvedl, že se banka neplánuje pouštět do výraznějších inovací - například nových materiálů. „Nemůžeme nainvestovat obrovské peníze do nových bankovek a potom zjistit, že se budou používat jenom pár let,“ uvedl guvernér ČNB.

Reklama

Doporučované