Hlavní obsah

České banky pošlou do zahraničí miliardy. ČNB povolí výplatu dividend

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Jan Frait (vpravo) má v ČNB na starosti sekci finanční stability.

Reklama

Česká národní banka má pro investory dobrou zprávu. Letos bankám umožní vyplatit dividendy, které loni na jaře doporučila stopnout kvůli pandemii. Pro SZ Byznys to potvrdil šéf sekce finanční stability ČNB Jan Frait.

Článek

Český bankovní sektor je jako celek zdravý, tvrdí ČNB ústy šéfa sekce finanční stability Jana Fraita, takže výplatě podílu na zisku nic nebrání. „Ano. Dá se to očekávat. Poté, co budou mít auditované výsledky za rok 2020, tzn. někdy v dubnu, nastane standardní proces dialogu mezi bankou a naším dohledem,“ uvedl Frait pro SZ Byznys.

Zisk bankovního sektoru dosáhl v roce 2019 zhruba 90 miliard korun. Za loňský rok bude zřejmě méně než poloviční. Kumulovaný zisk bank za oba roky tak dosáhl zhruba 130 miliard korun. „Banky jsou zdravé, protože kromě zadrženého zisku měly před nástupem pandemie více než 100 miliard korun kapitálu nad úrovní regulatorních požadavků,“ dodal Frait s tím, že odhadované ztráty bank by mohly dosáhnout maximálně 70 až 90 miliard korun, což z hlediska stability systému není zásadní problém.

Nicméně banky budou moct vyplácet jen část ze zisku za oba předchozí roky. „Určitě to nebude tak, že by si mohly vyplatit 100 procent zisku za roky 2019 a 2020. Konečné rozhodnutí bude věcí dohledu ČNB a bude se lišit pro jednotlivé banky,“ uvedl Frait.

Národní regulátor se při rozhodování o výplatě podílů na zisku řídí doporučením Evropské rady pro systémová rizika. Podle novely z 18. prosince loňského roku by banky zisk neměly rozdělovat až do 30. září 2021. Nicméně podle Fraita mohou národní orgány dohledu posoudit situaci individuálně, což je případ České národní banky.

Pokud je konkrétní banka evidentně odolná i vůči vysokým rizikům, bude moci část zisku rozdělit s tím, že Česká národní banka jí stanoví číselný limit. „Dohled ČNB bude posuzovat případ po případu. Posoudí situaci jednotlivé banky, to znamená jaký má přebytek kapitálu, jak má pokryta případná rizika, jak vysoké má rizikové váhy a podobně,“ říká Frait.

Akcionáři tento krok určitě přivítají s ohledem na to, že dosud panovalo přesvědčení, že budou moci vyplácet jen velmi malou část zadržených zisků. Oslovené banky se k výplatě podílu na zisku nechtěly vyjadřovat.

Česká národní banka bankám „silně doporučila“ nevyplácet dividendy kvůli pandemické situaci loni v březnu a později své doporučení několikrát zopakovala. Ještě v prosinci loňského roku pak člen bankovní rady Tomáš Holub prohlásil, že „ČNB pravděpodobně prodlouží silné doporučení nevyplácet bankovní dividendy, protože potřebuje alespoň dalších šest měsíců na vyhodnocení dopadů pandemie covidu-19“.

Reklama

Doporučované