Hlavní obsah

České Budějovice připravují koncesní řízení na provozovatele kina Kotva

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

Kino Kotva je poslední klasické kino ve městě, kde kromě toho filmy promítají jen vícesálové objekty. Zastupitelé v pondělí schválili na svém zasedání dotaci pro Kotvu na první pololetí příštího roku ve výši 725 tisíc korun.

Článek

Grant má podle provozovatele pokrýt ztráty. Město letos dalo výpověď současnému držiteli koncesní smlouvy a nová má začít platit od července příštího roku. Proto se dotace týká jen prvního pololetí, kdy kino bude nadále provozovat Jan Turinský. Vlastníkem Kotvy je město.

Zastupitelé dnes příliš nezpochybňovali výši dotace, ale některým členům opozice vadí postup vedení města. „Současný provozovatel kino provozuje 14 let. Nechápu, proč když jste vytvořili koalici, tak jste něco v tomto ohledu neřešili. Vy jste se probrali po třech letech. Proč jste nic nedělali na začátku volebního období,“ uvedl předseda jihočeské ODS Martin Kuba.

„Není to tak, že bychom měli 1000 výhrad proti provozovateli. Jen jsme si řekli, že zopakujeme proces s letním kinem, kde jsme také před časem změnili provozovatele. Já nechci posuzovat, jestli se v současnosti Kotva provozuje správně, nebo ne. Chceme jen zvýšit konkurenční prostředí,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma (hnutí Občané pro Budějovice). Podle něj není ani vyloučené, že koncesi opět obdrží současný provozovatel Jan Turinský.

Kotva vznikla ve 20. letech minulého století. Do současnosti přežila jako poslední tradiční „kamenné“ kino ve městě. Kromě klasické mainstreamové produkce se navíc zaměřuje na artové snímky. Mimo to je spolupořadatelem několika festivalů, mezi než patří například Febiofest. Dotaci na provozní ztráty město Kotvě prakticky každoročně poskytuje už několik let.

Reklama

Související témata:

Doporučované