Hlavní obsah

České Budějovice zřejmě zdraží od ledna jízdné v MHD, základní i kupóny

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Základní jízdné v českobudějovické MHD by mohlo od 1. ledna příštího roku stoupnout o čtyři koruny na dvacetikorunu. O deset procent by mohly zdražit předplatitelské kupony. Zdražit chce kvůli rostoucím cenám energií i materiálů.

Článek

Se zdražením počítá návrh, který radním předložil ředitel dopravního podniku města Slavoj Dolejš. Rada města ho projedná na příštím zasedání. Nějaké zdražení jízdného bude nutné, řekl náměstek primátora Juraj Thoma (OPB).

„Doufám, že se bude zdražovat. Předložili jsme návrhy, ve smyslu zdražení. Pokud bychom to neudělali, další varianta je výrazně škrtat v celém systému, což nikdo z nás nechce, anebo by muselo město, okolní obce a kraj vynaložit poměrně velké prostředky na to, abychom mohli dál systém v tomto rozsahu provozovat,“ řekl Dolejš.

Navrhnul zvýšit základní jízdné z 16 na 20 korun, u předplatitelských kupónů o deset procent. Roční kupón pro seniory nad 65 let, jenž stojí desetikorunu, by měl zdražit několikanásobně. „Chtělo by to nějakou nápravu, aby to bylo trochu spravedlivější vůči ostatním skupinám cestujících. Myslím, že to pochopí, protože dnes jezdí za deset korun na rok, a to nemá logiku. Výrazná sleva oproti standardnímu jízdnému tam (u seniorů nad 65 let) zůstane,“ řekl ředitel.

Ke zdražení vede podnik víc faktorů. Jsou mezi nimi rychlý růst mezd, inflace, dražší nafta, spotřební materiál i náhradní díly. „A pořád jsme (proti období před pandemií) na osmdesáti procentech cestujících a tržeb. A návrat do toho, co bylo, je v nedohlednu,“ řekl ředitel.

Radní budou jednat o zdražování na příštím zasedání. Variant je podle Thomy víc. Míní, že jízdné ale musí zdražit. „Situace na vstupech je dramatická. Všechno zdražuje, do toho jsou požadavky související se mzdami,“ řekl náměstek. Dopravní podnik hledal na zadání města i provozní úspory, sloučí také linky 1 a 4. Město je jediným akcionářem podniku, na jeho provoz přispívá ročně téměř 270 miliony korun.

Zdražování energií výrazně navýší náklady ve veřejné dopravě. Městské dopravní podniky čekají, že jejich výdaje mohou příští rok vzrůst až o stovky milionů korun. Vyplývá to z informací Sdružení dopravních podniků ČR.

Dopravnímu podniku Českých Budějovic klesly loni kvůli koronaviru tržby z jízdného meziročně o 24 procent na 89,7 milionu korun. Zisk po zdanění byl nižší téměř o 84 procent, 1,6 milionu. Cestujících loni ubylo o 8,4 procenta, když v roce 2019 jich firma přepravila rekordních 67,4 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy.

Historie MHD v Českých Budějovicích sahá do roku 1909. Dopravní podnik zajišťuje přepravu ve městě a v 15 obcích. Vozový park čítá 103 autobusů a 56 trolejbusů, které jezdí na 24 linkách. Obsluhují téměř 400 zastávek. Loni najely téměř 5,5 milionu kilometrů. Podnik má kolem 440 zaměstnanců.

Reklama

Doporučované