Hlavní obsah

České cestovní kanceláře bojují s koronavirem. A také s panikou

Mnoho Čechů si odepřelo dovolenou v Itálii kvůli strachu z nákazy.

Reklama

Cestovní ruch se kvůli epidemii nového koronaviru propadá. Evropská unie přichází kvůli zrušeným turistickým cestám o miliardu eur měsíčně. České cestovní kanceláře zaznamenávají úbytek poptávky, ale o letní sezonu se prozatím nebojí. Ztráty za neuskutečněné prodeje by se však mohly vyšplhat až do stovek milionů korun.

Článek

Šíření nového koronaviru se zatím nedaří zabránit. Jediným nezasaženým kontinentem je Antarktida a na jižní pól se za rok podívá jen několik stovek lidí, z valné většiny vědců. Hlavní turistické destinace jsou v úplně jiných částech světa.

Útlumem kvůli šířícímu se viru nyní prochází celý evropský turistický ruch. Evropská komise prozatím vyčíslila přibližnou ztrátu na jednu miliardu eur měsíčně. Pro Evropu představuje turismus třetí největší sektor v ekonomice, který vyprodukuje jednu desetinu celkového HDP EU.

„Podle dat Eurostatu odpovídá podíl objemu výdajů vztahujících se k cestovnímu ruchu v ČR zhruba 1,25 procenta objemu výdajů vztahujících se k cestovnímu ruchu v EU. Český turistický ruch tedy kvůli koronavirové nákaze přichází v současnosti o zhruba 300 milionů korun měsíčně,“ uvedl pro Seznam Zprávy hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Ztráty půjdou do stovek milionů

Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR míní, že propočet je mírně nadsazený. Na druhou stranu ale přiznává, že je možné, že se cestovní kanceláře ponoří ještě do hlubších propadů. „Výši ztrát zatím nejsme schopni vyčíslit, protože se nejedná jen o stornované zájezdy, ale především o neuskutečněné prodeje v tomto období. Podle našich odhadů to budou stovky milionů korun,“ řekl Seznam Zprávám Papež.

O poklesu poptávky hovoří i zástupci samotných cestovních kanceláří. „V posledních několika dnech, od doby, kdy byla zveřejněna zpráva o výskytu koronaviru v Itálii, jsme zaznamenali třetinový pokles poptávky,“ říká tiskový mluvčí společnosti Exim Tours Petr Kostka. Podobně se vyjádřil i tiskový mluvčí cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný: „Koncem února došlo k poklesu zájmu, ale na jeho vyhodnocení a určení nějakého dopadu je zatím příliš brzy. Současný krátkodobý pokles zájmu je určitě spojen s panikou kolem koronaviru, která dle našeho názoru v posledních dnech zcela nepatřičně vyeskalovala.“

Pokud jde o dlouho plánované letní dovolené, jsou Češi zatím v klidu. Některé cestovní kanceláře ale přiznávají, že zájezdy v řádu jednotek se ruší již nyní. „Žádné výrazné rušení letních zájezdů jsme momentálně nezaznamenali. Věříme, že ve chvíli, kdy se situace ohledně koronaviru uklidní, obavy opadnou a zájem o cestování se znovu obnoví,“ věří Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer.

„Podle mých osobních odhadů musí celá záležitost do konce dubna skončit a pak se vše vrátí postupně do normálu,“ doufá i Jan Papež.

Nejhorší scénář

Pokud by však došlo na nejhorší scénář, tedy že nákaza bude pokračovat i v druhé půlce roku, mělo by to na celé odvětví katastrofální dopad. „Propad tržeb cestovních kanceláří a agentur v ČR by v takovém případě odpovídal propadu, jenž nastal mezi lety 2008 a 2009, tedy s příchodem světové finanční krize, a který činil bezmála pět miliard korun,“ předpovídá Kovanda.

„Vše záleží na tom, jak dlouho potrvá šílená kampaň a jak dlouho bude trvat veřejnosti, než pochopí, že se nechystá konec světa, a začne normálně žít. Pokud by celý rok existoval tlak na necestování a veřejnost by ten tlak přijala, může být ztráta trhu několik miliard. Pro některé z nás to může být likvidační,“ odhadl Jan Papež.

Reklama

Doporučované