Hlavní obsah

České diplomaty z Kábulu stáhne armáda. V utajení

Foto: ČTK/AP/Rahmat Gul, ČTK

Z afghánského hlavního města prchají tisíce lidí. Na snímku americká helikoptéra.

Reklama

Odjezd českých diplomatů a jejich spolupracovníků z Afghánistánu řeší armáda. Evakuaci chystá v nejbližších dnech.

Článek

Povstalci z hnutí Tálibán vstoupili do afghánského hlavního města, vlády mnoha zemí proto z hlavního města narychlo evakuují své diplomatické sbory a spolupracovníky. Odjezd českých diplomatů, místních pracovníků ambasády nebo tlumočníků pomáhajících české armádě zajistí z Afghánistánu česká vojenská letadla.

Stát by se tak mělo v těchto dnech, řekla ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení Ministerstva obrany. Zástupci vlády nechtějí sdělovat detaily k záchranné operaci, aby neohrozili bezpečnost evakuovaných.

V sobotu ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) rozhodl o evakuaci diplomatů z české ambasády. Česko slíbilo pomoc i místním zaměstnancům velvyslanectví a tlumočníkům české armády, kteří o to požádali. „Mohu potvrdit, že bylo postaráno o naše pracovníky na ambasádě, jejich spolupracovníky, členy rodin a tlumočníky. Detailnější informace nemůžeme komentovat,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček (ANO) v televizní Partii na CNN Prima News.

Odmítl, že by vláda s evakuací zaspala, dala k ní mandát už na konci července. Situace se prý vyvíjí mnohem rychleji, než kdokoli očekával. Kolik lidí česká armáda evakuuje, neupřesnil. Je to dáno také počty spolupracujících Afghánců. „U nás to budou jednotky, maximálně desítky lidí, zatímco u Spojených států to byly tisíce lidí,“ doplnil Havlíček.

Povstalecké hnutí Tálibán v Afghánistánu urychleně postupuje, ovládá již většinu země, vláda má pod kontrolou z velkých měst již jen částečně Kábul. Islamističtí bojovníci Tálibánu podle zpráv světových médií již vstoupili na předměstí hlavního města.

Česká republika má v zemi dva diplomaty včetně velvyslance Jiřího Balouna. Po sobotním mimořádném jednání krizového štábu Ministerstva zahraničních věcí (MZV) Kulhánek na základě informací od spojenců a po doporučení Balouna rozhodl o evakuaci ambasády. Diplomati byli přemístěni pod ochranou jednotky Vojenské policie KAMBA na místní mezinárodní letiště, kde nyní čekají na evakuaci.

Podle agentury AP se na mezinárodním letišti v Kábulu tvoří dlouhé zástupy lidí, kteří chtějí ze země uprchnout.

Rychle se vyvíjející situací se v sobotu večer zabývalo i předsednictvo Bezpečnostní rady státu (BRS), které svolal premiér Andrej Babiš (ANO). Po jeho skončení jeho účastníci vydali tiskovou zprávu, ve které slíbili zajistit pomoc nejen diplomatům, ale i afghánským pracovníkům české ambasády a jejich rodinám. Podle Kulhánka by jim od Tálibánu hrozilo mučení a smrt. Přemístění mají slíbeno i tlumočníci, kteří pomáhali českým vojákům.

Podle Zechmeisterové evakuační lety zajistí vojenská letadla české armády, stát by se tak mělo „v těchto dnech“. Bližší informace nechtějí české úřady s ohledem na bezpečnost operace i evakuovaných komentovat. Česká armáda může do Kábulu poslat buď transportní letouny CASA, nebo dopravní stroje Airbus.

Islamisté z hnutí Tálibán podle agentury Reuters postupují do Kábulu ze všech stran. Z města se na poslední chvíli snaží uprchnout tisíce lidí. Stanice BBC uvedla, že povstalci procházejí městem bez jakéhokoli odporu ze strany armády a bezpečnostních složek. Mluvčí Tálibánu v Dauhá sdělil, že bojovníci se mají držet v okrajových částech Kábulu a nepoužívat násilí, dokud hnutí nepřevezme moc. O tom podle něj nyní jedná jeho vedení s vládou.

Reklama

Doporučované