Hlavní obsah

České dráhy hledají nového šéfa, vyberou ho v září

Foto: Profimedia.cz

Dozorčí rada ČD hledá nového šéfa a jednoho dalšího člena představenstva.

Reklama

Rada na začátku června odvolala z pozice předsedy představenstva i generálního ředitele Miroslava Kupce, společnost nyní dočasně vede místopředseda představenstva Radek Dvořák.

Článek

Představenstvo Českých drah bude kompletní v září, podnik vybere dva jeho nové členy z otevřeného výběrového řízení. Nový šéf skupiny následně vzejde z kompletního pětičlenného představenstva. O podmínkách výběrového řízení rozhodla dozorčí rada Českých drah, informovala společnost. Představenstvo je nyní tříčlenné.

„Výběrové řízení bude otevřené a ve spolupráci s personálním odborem generálního ředitelství ČD ho zrealizuje přímo dozorčí rada,“ uvedl po mimořádném jednání dozorčí rady mluvčí společnosti Radek Joklík.

Zájemci budou moci podávat přihlášky do soutěže do 29. července.

Média v minulých týdnech spekulovala, že nástupcem odvolaného Kupce se stane náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) to ale popřel s tím, že nový šéf vzejde právě z výběrového řízení.

Ztráta důvěry. Bývalý šéf se brání

Odvolání Kupce rada odůvodnila ztrátou důvěry po obdržení nových informací od bezpečnostních složek. Ty následně předala policii k prošetření. Podle spekulací některých médií jde o podezření z korupce při některých investicích podniku při nákupu lokomotiv.

Odvolaný šéf Českých drah Miroslav Kupec si najal právníka – dal mu plnou moc a chce očistit své jméno. Čekají na písemné podklady druhé strany. Ať už písemné odůvodnění jeho odvolání, či informace orgánů činných v trestním řízení.

„Myslím si, že podle zákona o zpravodajských službách ani není možné, aby někdo pracoval s informacemi, které jsou v utajeném režimu, to znamená, že si neumím představit, že někdo přišel na dozorčí radu a řekl, že je tady nález Bezpečnostní informační služby takový a takový, a podívejte se, co je tam napsáno, a odvolejte pana Kupce – takhle to prostě nemůže fungovat,“ říká Miroslav Kupec.

V čele Českých drah skončil Kupec relativně rychle – už po devíti měsících. Kromě toho, co si přečetl v prohlášení dozorčí rady státní firmy, prý Kupec netuší, co bylo za jeho odvoláním.

Kupec byl zvolen předsedou představenstva v září loňského roku, kdy vystřídal odvolaného Pavla Krtka. České dráhy nyní do výběru nového šéfa povede tříčlenné představenstvo, v jehož čele bude nově zvolený místopředseda představenstva Radek Dvořák. Dalšími členy vedení jsou Patrik Horný a Michal Vereš.

Reklama

Doporučované