Hlavní obsah

České dráhy mají nového šéfa. Stal se jím politický náměstek ministryně pro místní rozvoj Nebeský

Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj, Seznam

Nový šéf ČD Václav Nebeský.

Reklama

aktualizováno •

Dozorčí rada Českých drah zvolila dva zbývající členy představenstva společnosti. Z pěti osob doporučených výběrovou komisí vybrala politického náměstka ministerstva pro místní rozvoj Václava Nebeského a expředsedu Sdružení dopravních podniků Michala Krause. Kompletní orgán má nově také svého předsedu a současně šéfa státního podniku, kterým se stal právě Nebeský.

Článek

Do výběrového řízení se původně přihlásilo přes 30 zájemců. Vedle Nebeského a Krause se do finálové pětice kandidátů dostal i bývalý výkonný ředitel CS Cargo Marcel Kalakaj, ředitel železniční přepravy v GEFCO Ctirad Klimánek a šéf Výzkumného ústavu železničního, jedné z dceřiných firem ČD, Martin Bělčík. Ten v minulosti v představenstvu dopravce působil, loni jej rada odvolala.

Nebeský podle zdrojů z Českých drah nikdy neřídil firmu velikosti ČD. Po úpravě plní kritérium manažerských zkušeností ve firmě s nejméně 100 zaměstnanci, dříve se do představenstva požadovala zkušenost s řízením nejméně 300 lidí. Nebeský v životopise uvedl například zkušenosti z vedení zaniklé firmy UniControls. V jeho neprospěch hovořilo i angažmá manželky Olgy jako náměstkyně ministryně pro místní rozvoj. Ta dnes ale oznámila svou rezignaci na funkci ke konci září.

Opozice výběr kritizuje

Volbu nového šéfa Českých drah vyvolal kritiku opozice. Václav Nebeský podle ní nemá pro tuto funkci dostatečné předpoklady a zkušenosti. Opoziční politici zároveň připomínají spojení jeho manželky s dotační kauzou Agrofertu, jde tak podle nich o politickou volbu. Vyplývá to z ohlasů politiků pro ČTK.

Jako skandál ohodnotil dnešní volbu Nebeského poslanec Pirátů Jakub Michálek. Ten upozornil na spojení manželky nového šéfa drah Olgy s dotační kauzou Agrofertu. Nebeská vede na ministerstvu pro místní rozvoj sekci pro koordinaci evropských dotací, a měla tak na starosti i odpověď České republiky k návrhu auditní zprávy Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše při čerpání unijních dotací pro Agrofert Holding.

Nebeská ale v pondělí oznámila ke konci září rezignaci. Michálek možné jmenování Nebeského kritizoval už dříve, kdy uvedl, že to v souvislosti s kauzou premiéra vypadá jako uplácení.

Podle poslance ODS Stanislava Bláhy Nebeský nesplňuje elementární podmínky pro výkon takové funkce. Podle něj nemá dostatečné manažerské zkušenosti.

„Největší firma, kterou vedl, měla 19 zaměstnanců," uvedl Bláha. Zároveň připomněl, že dozorčí rada při stanovení podmínek oproti minulosti zmírnila podmínku, podle které musel člen představenstva mít manažerské zkušenosti z firmy s více než 300 zaměstnanci. „Pan Nebeský se takové podmínce ani neblíží a neměl by na tuto funkci vůbec kandidovat," podotkl. Nyní dozorčí radě stačily manažerské zkušenosti z firmy se 100 pracovníky. Nebeský v minulosti působil v již zaniklé firmě UniControls.

Nebeskému i Krausovi naopak pogratuloval ke zvolení ministr dopravy Vladimír Kremlík. „Čeká je nyní hodně práce. Těším se na spolupráci se stabilním vedením Českých drah," uvedl ministr na Twitteru. Dnešního jednání dozorčí rady se podle mluvčího ministerstva Jakuba Stadlera Kremlík osobně nezúčastnil.

O Nebeském jako o možném budoucím šéfovi ČD se hovořilo už dříve. Původně měl po nástupu ministra dopravy Vladimíra Kremlíka přímo nahradit Miroslava Kupce, který byl odvolán letos v červnu, později rozhodla dozorčí rada o vypsání výběrového řízení na nové členy představenstva. Do něj se mimo jiné přihlásil bývalý šéf dozorčí rady Karel Pospíšil. Toho v čele rady nedávno nahradil ekonom Pavel Kysilka.

Skupinu Českých drah tvoří osobní a nákladní dopravce ČD Cargo, dále také například Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Společnost v pololetí vykázala zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů korun více. Skupina zaměstnává přes 23 500 lidí.

Reklama

Doporučované