Hlavní obsah

České dráhy přidávají sezónní spoje a podraží cibule i brambory

Den očima Pavla Lochaře.Video: Pavel Lochař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled událostí 10. června podle editora Pavla Lochaře.

Článek

Letecká společnost Smartwings má za sebou černý víkend. Cestující do Egypta odletěli už v pátek se zhruba šestihodinovým zpožděním. Po nástupu do letadla měla v Praze zemřít jedna z cestujících, stejné letadlo pak mělo závadu. Další let z Prahy, tentokrát do Turecka, se nad Budapeští musel kvůli poruše otočit a letět zpět. A aby toho nebylo málo, ukrajinský úřad zakázal létat jednomu stroji, kterým společnost chtěla nahradit chybějící Boeingy 737 MAX 8 a 9. Zkrátka není letadlo jako letadlo.

Pokud si říkáte, že se vydáte na dovolenou raději vlakem nebo autobusem, tak si pozorně přečtěte jízdní řády. Od víkendu jezdí některé spoje jinak, jiné vůbec. To je třeba příklad velmi oblíbeného autobusu z Ostravy do Velkých Karlovic. Lidé na něj v neděli čekali marně. Naopak do Bratislavy se z Prahy nově dostanete i v osm hodin večer a navíc se svezete moderním Railjetem. České dráhy také přidaly nové sezonní spoje do Tater nebo k Baltskému moři. Škoda jen, že lidé v létě směřují spíš na jih než na sever.

Pokud už do vlaku nasednete, všimněte si v Polabí kolem Pardubic a Přelouče, že tam usychá nezvykle velké množství borovic. Dostihlo je sucho, jejich kořeny nedosáhnou na podzemní vodu. Přežívaly tisíce let, teď přes 2 tisíce hektarů borových lesů usychá doslova před očima. A přitom stačí tak málo – sázet listnáče, obnovit meze a zatravněné lesní cesty. A hned by bylo víc vláhy.

Málo vody je i na polích. A poznat je to i v obchodech. Třeba cena cibule a brambor je kvůli loňskému suchu na historickém maximu. Za kilogram cibule teď zaplatíme i 45 korun, za brambory něco nad 25. Tady mám ale dobrou zprávu. Farmáři už začali sklízet letošní úrodu, zelenina by proto mohla brzy začít zlevňovat. Už aby to bylo… Kdo pořád má jíst ty salámy, klobásy nebo sýry.

Je to 110 let, co nouzový signál poprvé použila loď v nesnázích, která narazila na útes u Azorských ostrovů. A takhle znělo nejznámější volání SOS v historii, když se potápěl Titanic:

Nouzový CQD kód. Video: Youtube.com

Reklama

Doporučované