Hlavní obsah

České dráhy rozšířily vozový park o šest lokomotiv Vectron

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

České dráhy rozšířily svůj vozový park o šest elektrických lokomotiv řady 193 Vectron. Až na deset let si je pronajmou od společnosti Rolling Stock Lease.

Článek

V příštím roce od stejné firmy převezmou dalších sedm strojů. Dnes o tom informoval státní dopravce. Cenu za pronájem jedné lokomotivy dopravce nezveřejnil, celková hodnota kontraktu, která počítá i s možností odebrání celkem až 50 lokomotiv, je 10,8 miliardy Kč bez DPH. Nové lokomotivy dnes převzal i dopravce RegioJet, sdělil ČTK jeho mluvčí Aleš Ondrůj.

ČD tak rozšíří stávající flotilu 11 vozidel stejného typu, které jezdí v běžném provozu. Prvních pět strojů z kontraktu dráhy už převzaly v minulých dnech, dnes dostaly šestý. Původně přitom počítaly s jeho převzetím až v následujících dnech. „Počítáme s nimi pro linku R18 z Prahy do Starého Města u Uherského Hradiště zpočátku ve formě zkušebního provozu se zácvikem dalších strojvedoucích. V čele našich vlaků se na této lince objeví již dnes,“ uvedl mluvčí dopravce Robert Pagan. Celkem tak mají nyní dráhy 17 těchto strojů.

Nové lokomotivy nahradí starší vozidla řady 371, které podle drah už není ekonomické vybavovat zabezpečovacím systémem ETCS a přestavovat na jinou napěťovou soustavu. Staré vozy by z provozu měly zmizet v příštím roce.

České dráhy se s pronajímatelem dohodly na závazném pronájmu 13 lokomotiv až na deset let, dráhy mohou stroje v případě potřeby i nejdříve po roce odkoupit. Dalších sedm lokomotiv převezmou v příštím roce. Vedle toho kontrakt zahrnuje v případě zájmu i možnost pronájmu dalších 37 strojů, ty už však nezávazně.

V investicích do vozového parku chtějí dráhy pokračovat i přes současnou koronavirovou krizi a ztráty, které loni jen na tržbách činily přes čtyři miliardy korun. Například loni podnik rozhodl o modernizaci až 52 vozů pro regionální dopravu. Další plány směřovaly do nákupu nových lokomotiv či vozů pro dálkovou i regionální dopravu.

RegioJet dnes převzal další tři z celkem 15 vícesystémových lokomotiv Bombardier TRAXX MS3. Do flotily jich tak již zařadil pět, zbývajících deset dorazí podle mluvčího do konce letošního roku. První dvě lokomotivy, které RegioJet převzal začátkem letošního roku, už najezdily ve zkušebním provozu s cestujícími více než 60.000 kilometrů, dodal.

Reklama

Doporučované