Hlavní obsah

České filmy míří na zahraniční festivaly. Zájmu se těší Bába z ledu, Křižáček nebo Svět podle Daliborka

Na zahraničních festivalech budí zájem české filmy.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

České dokumentární, hrané, krátkometrážní i animované filmy míří na zahraniční filmové festivaly. Jde mimo jiné o snímky Křižáček, Bába z ledu, krátkometrážní debut Damiána Vondráška Vězení i dokumentární portrét neonacisty Svět podle Daliborka Víta Klusáka.

Článek

Na zahraniční festivaly míří hrané, dokumentární i krátké animované snímky z české produkce a také řada filmových koprodukcí s českou účastí. „Velký zájem je stále o českého oscarového vyslance - Bábu z ledu režiséra a scenáristy Bohdana Slámy. Pozornost budí i karlovarský vítěz Křižáček Václava Kadrnky,“ řekla ČTK Hedvika Petrželková z Českého filmového centra.

K největším úspěchům patří uvedení tří českých dokumentů na nejvýznamnějším dokumentaristickém festivalu IDFA, který se koná v druhé polovině listopadu v Amsterdamu. Zamíří tam vedle Daliborka i snímek s názvem Nic jako dřív autorského dua Lukáš Kokeš - Klára Tasovská a Švéd v žigulíku, který je režijním debutem novináře Petra Horkého.

Především Bába z ledu jde z festivalu na festival. Po úspěchu v americké Tribece, odkud si v dubnu odnesla cenu za scénář, prošla řadou přehlídek a čekají ji další. „Právě teď se promítá na festivalech v Haifě, Hamburku, Kodani a Vancouveru. Letošní vítěz karlovarského festivalu Křižáček se v těchto dnech představuje na MFF v Londýně, za sebou má účast na festivalu v Adaně v Turecku a koncem měsíce poputuje do jihokorejského Pusanu.

Velkým úspěchem na poli krátkého filmu bylo podle Petrželkové koncem září uvedení snímku Damiána Vondráška Vězení na prestižním festivalu v San Sebastianu.

Festival pro děti Cinekid (od 21. do 27. října) v Amsterdamu vybral do soutěžní sekce krátkometrážních filmů čtyři české zástupce. O hlavní cenu se budou ucházet První sníh režisérky Lenky Ivančíkové, Domek Veroniky Zacharové, Plody mraků Kateřiny Karhánkové a Probouzeč Filipa Pošivače. Úspěšná je i pohádka Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Kromě dětského festivalu ve Schlingelu bude uvedena začátkem listopadu v Cottbusu.

Reklama

Související témata:

Doporučované