Hlavní obsah

České finále se na Australian Open nekoná. Petra Kvitová si ale zahraje o post světové jedničky

Petra Kvitová si poradila s Danielle Collinsovou a je ve finále Australian Open.Video: Redakce Seznam, AP

 

Reklama

Česká tenisová senzace se v Austrálii nekoná. Petra Kvitová do finále prvního grandslamu sezony postoupila, Karolíně Plíškové se to však nepovedlo a ryze české finále tak nebude. Ale i tak může mít český fanoušek radost – Petra Kvitová se může stát světovou jedničkou a napsat dokonalou tečku za svým návratem na kurty po těžkém zranění ruky.

Článek

Petra Kvitová zažívá dokonalý vstup do tenisové sezony. Na její úvod ovládla turnaj v Sydney, teď bez ztráty setu kráčí Australian Open. V semifinále si poradila s nenasazenou Danielle Collinsovou. První set ovlivnily vysoké teploty, v Melbourne dosahovaly až 36 stupňů Celsia. Pořadatelé se proto nakonec rozhodli zatáhnout střechu Rod Laver Areny a zápas proto musel být na 5 minut přerušen. A zdá se, že právě to Kvitové pomohlo. První set vyhrála 7:6, v tom druhém nadělila Collinsové kanára a je ve finále.

„Vyhraješ finále?“ zeptal se Kvitové po zápase Jim Courier, moderátor a bývalá světová jednička. Odpověď Kvitové? „Miluju finále!“ Petra Kvitová si po necelých pěti letech zahraje o grandslamový titul. V roce 2014 dokázala podruhé v kariéře vyhrát slavný Wimbledon.

Ve finále se jí však nepostaví Karolína Plíšková. Ta nestačila na Japonku Naomi Ósakaovou a na turnaji končí. Šampionka loňského US Open vyhrála první sadu. Druhý set se Karolíně Plíškové povedlo získat, nakonec ale třísetová bitva vyšla lépe jednadvacetileté Japonce. Karolínu Plíškovou porazila 6:2, 4:6 a 6:4

Ve hře je post světové jedničky

Pokud Petra Kvitová v sobotu dokáže Naomi Ósakaovou porazit, stane se světovou jedničkou, na své konto získá čtyři miliony dolarů (tedy asi 100 milionů korun), ale hlavně svým příběhem dojme tenisové fanoušky po celém světě.

Před dvěma lety nebyla schopná v ruce udržet tenisovou raketu a tehdy nebylo jasné, zda se vůbec někdy na kurty vrátí. Roman Žondra se do prostějovského bytu Petry Kvitové vloupal 20. prosince 2016 a způsobil jí těžká zranění na levé ruce. Dvojnásobná wimbledonská šampionka podstoupila náročnou operaci šlach a nervů na všech prstech levé ruky a na kurty se vrátila rychleji, než kdokoli předpokládal. Už po pěti měsících.

Na Australian Open může Petra Kvitová svůj návrat, nebo jak ona sama říká druhou kariéru, korunovat grandslamovým titulem. V cestě jí však stojí silná soupeřka – čtvrtá hráčka světa a šampiona loňského US Open Naomi Ósakaová.

Reklama

Doporučované